Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Mýty a pravdy: Estrogény po menopauze – kto podvádza ženy

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Príznaky klimakterického syndrómu trápia mnohé ženy.

Bratislava 26. novembra (OTS) - Takmer dvadsiatim percentám z nich sa kvôli návalom tepla, poruchám súvisiacim s močením, bolesťami svalov a kĺbov, stavom úzkosti či poruchám spánku zníži kvalita života a pociťujú nástup obmedzení vo svojom doterajšom živote. Odpoveďou na ich problémy je hormonálna liečba s obsahom estrogénov. To by však o nej nemohli už viac ako 15 rokov kolovať nepravdivé mýty. Jej úspešnosť je až 90 %!

Odborníkom predpísaná MHL – menopauzálna hormonálna liečba (v minulosti používaný termín HRT) do 60 roku života znižuje až úplne odstraňuje nepríjemné príznaky klimakterického syndrómu, tiež pôsobí ako prevencia osteoporózy (rednutie kostí), kolorektálneho karcinómu, kardiovaskulárnych ochorení a depresie,“ vysvetľuje účinky MHL hlavný odborník MZSR a predseda Spoločnosti pre menopauzu a andropauzu Prof. MUDr. Miroslav Borovský, CSc. a dodáva: „Kvôli démonizácii hormonálnej liečby máme dnes zvýšený počet žien, ktoré trpia na chronické ochorenia vyššieho veku.“

Mechanizmus vzniku klimakterického syndrómu nie je doteraz celkom jasný. Jediné čo bolo potvrdené, u žien s ťažkými klimakterickými symptómami, sú zvýšené hladiny sérotonínu (látka, ktorá ovplyvňuje proces spánku a termoregulácie). Ženám so zdravotnými komplikáciami je často odporúčaná alternatívna liečba v podobe čajov a výživových doplnkov s obsahom fytoestrogénov, avšak žiadny druh alternatívnej liečby klimakterického syndrómu nie je taký účinný ako biologicky identické estrogény v súčasnosti dostupných liekoch. Predpisovaná hormonálna liečba znižuje frekvenciu príznakov o 75 % a ich intenzitu až o 87 %. Údaje sa týkajú aj žien po hysterektómii (odstránení maternice).

Americká štúdia WHI, ktorá v roku 2002 vyvolala taký negatívny ohlas v médiách a následne u verejnosti ohľadom užívania hormonálnej terapie, stála na trochu vratkých nohách. Ženy, ktoré sa jej zúčastnili mali nadváhu (dve tretiny), fajčili (viac ako polovica) a boli liečené na vysoký krvný tlak (viac ako tretina) a mali aj relatívne vysoký vek (priemerný vek 63 rokov). Všetky tieto faktory negatívne ovplyvnili výsledky preventívnej štúdie, ktorá si naopak vyžadovala účasť len zdravých žien.

Články z amerických médií boli prevzaté bez hlbšieho zamyslenia a čo je horšie bez vyjadrenia odborníkov, ktorí sa problematikou na Slovensku zaoberajú. „Liečba u nás prebieha zodpovedne a hormonálnou terapiou liečime len zdravé ženy, ktorým pomôže. Verím, že slepé nasledovanie Ameriky je v tomto prípade kontraproduktívne. Konečné rozhodnutie o liečbe by vždy malo vychádzať zo vzájomnej dohody lekára a správne informovanej pacientky,“ dodáva na margo liečby na Slovensku profesor Borovský.

Ak sa menopauza dostaví pred 45 (resp. 40) rokom života ženy, hrozí žene vysoké riziko demencie a psychických ochorení, ktoré postihujú náladu a emócie. Menopauzálna hormonálna liečba (MHL) obsahujúca estrogény je najúčinnejšou formou liečby vazomotorických symptómov (návaly tepla a pod.) a urogenitálnej atrofie, ktorej dôsledkom ženy pociťujú naliehavé nutkanie na močenie a sú náchylnejšie na infekcie močových ciest. MHL zároveň zlepšuje pamäť a náladu, odbúrava poruchy spánku, zmierňuje bolesti svalov a kĺbov, je prevenciou osteoporózy, rakoviny konečníka, cukrovky typu 2 a pravdepodobne koronárneho ochorenia srdca a Alzheimerovej demencie. MHL spájajú odborníci aj s priaznivým kardiovaskulárnym statusom, keďže sa vďaka estrogénom zmenšuje objem ľavej komory a predsiení srdca. K liečbe MHL profesor Borovský na záver dodáva: „Skúsme spolu vysvetliť našim krásnym ženám, že klimaktérium nemusia pretrpieť, pretože máme k dispozícii moderné a účinné prostriedky a terapie, ktoré majú dokonca aj pozitívne vedľajšie zdravotné dôsledky.“