Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NITRA: Krajské nemocnice pri verejných obstarávaniach porušovali zákon

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa hlavného kontrolóra NSK Ignáca Púchovského malo dôjsť k najmarkantnejším pochybeniam v roku 2010.

Nitra 27. marca (TASR) – Kontrolóri Nitrianskeho samosprávneho kraja odhalili viacero porušení zákona o verejnom obstarávaní v topoľčianskej a levickej nemocnici. Kontrola sa zamerala na obdobie rokov 2010 a 2011.

Podľa hlavného kontrolóra NSK Ignáca Púchovského malo dôjsť k najmarkantnejším pochybeniam v roku 2010, keď obe nemocnice prevzala krajská nezisková organizácia Nemocnice s poliklinikami. "Najčastejšie sa vyskytujúcim porušovaním zákona o verejnom obstarávaní bolo, že sa verejné obstarávanie nevykonávalo vôbec. Išlo o zákazky s nízkou hodnotou a o podprahové zákazky. Najviac porušení zákona sa vyskytlo pri nadlimitných zákazkách, obstarávanie ktorých je zákonom najprísnejšie vymedzené," uvádza vo svoje správe Púchovský.

Viacerí poslanci NSK označili pochybenia pri verejnom obstarávaní za vážne a žiadajú označenie konkrétnych vinníkov. "Nie je to v poriadku a to, čo sa udialo, nás neteší. Potvrdilo sa, že obstarávanie nie je v poriadku. Ani jedno - z celkového objemu obstarávania v hodnote približne 260.000 eur - nebolo správne. Predpokladám, že budú označené aj osoby, ktoré za to nesú zodpovednosť a štatutár neziskovej organizácie Nemocnice s poliklinikami bude potom konať," povedal krajský poslanec Ondrej Ščurka. Ten označil za problematické predovšetkým obstarávanie CT prístroja pre levickú nemocnicu. "Tu sa robili chyby už pri zvolení metódy na obstaranie. Stavebné úpravy miestnosti sa robili bez akéhokoľvek povolenia a bola prekročená zmluvne dohodnutá cena," skonštatoval Ščurka.

Krajskí poslanci napokon schválil Ščurkov návrh, v ktorom žiadajú hlavného kontrolóra, aby kontrolu dopracoval a bolo možné pomenovať osoby, ktoré sú za pochybenia zodpovedné. Podľa hlavného kontrolóra bol z hľadiska zistení najkritickejším rok 2010, keď sa novozaložená nezisková organizácia Nemocnice s poliklinikami musela vyrovnať s viacerými ťažkosťami. "Či už so zdedenými, alebo vzniknutými personálnymi, finančnými a materiálno-technickými problémami, ktoré v prípadoch obstarávania tovarov, služieb alebo stavebných prác riešil všetky nadlimitné, podlimitné a podprahové zákazky, okrem jednej, rokovacími konaniami bez zverejnenia, ktoré sa väčšinou realizovali bez súťaže. Následkom toho bol síce proces verejného obstarávania rýchlejší a kratší, avšak v niektorých prípadoch na úkor poklesu ceny," hovorí Púchovský vo svojej správe.

Správne konanie vo veci uloženia pokuty kvôli dodávke CT prístroja, ale kvôli ďalším zákazkám, ktoré neboli v súlade so zákonom, už začal aj Úrad pre verejné obstarávanie.