Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Každý úmyselný trestný čin by mal stáť zdravotníka povolanie

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Ak by novela prešla, zdravotníkov by o povolanie mohli pripraviť aj také činy, ako je neplatenie výživného či odmietnutie testu na alkohol pri policajnej kontrole.

Bratislava 7. mája (TASR) - Akýkoľvek úmyselný trestný čin by mohol pripraviť zdravotníkov o možnosť vykonávať v budúcnosti ich povolanie. Vyplýva to z novely Trestného zákona a pozmeňovacieho návrhu k nej, ktorý predložil poslanec Smeru-SD Jozef Valocký. Ak by novela prešla, zdravotníkov by o povolanie mohli pripraviť aj také činy, ako je neplatenie výživného či odmietnutie testu na alkohol pri policajnej kontrole. Takýto výklad zákona, na ktorý upozornili lekári, pre TASR potvrdilo ministerstvo zdravotníctva, ako aj právnik.

Vládny návrh zákona považuje docent trestného práva a vysokoškolský pedagóg Peter Kováč za zlý. "Navrhovaná formulácia, že bezúhonný nie je ten trestný čin, ktorého skutková podstata súvisí s výkonom zdravotníckeho povolania, alebo za iný trestný čin spáchaný úmyselne, má dva problémy. Prvým a tým najzávažnejším je faktický zákaz výkonu povolania pre každého zdravotníckeho pracovníka, ktorý spácha úmyselný trestný čin," povedal pre TASR. Druhý problém má byť legislatívno-technický, keď pozmeňovací návrh duplikuje navrhnuté ustanovenie o bezúhonnosti.

Poukázal na to, že ak by napríklad poslucháča lekárskej fakulty chytili policajti s malým množstvom marihuany a súd by ho na základe navrhovanej legislatívy odsúdil, nebude môcť vôbec vykonávať zdravotnícke povolanie. "To isté platí napríklad aj pre odsúdenie za porušovanie autorského práva napríklad za nelegálne používanie autorského diela. Nemyslím si, že autor návrhu si úplne do dôsledkov uvedomil dosah zmeny, ktorú navrhol. Väčšina trestných činov v Trestnom zákone, až na výnimky, má úmyselné zavinenie," doplnil Kováč.

Ako poznamenal právnik Lekárskeho odborového združenia Anton Chromík, pokiaľ by niekto chytil lekára na rybách bez lístka, neznamená to, že nie je dobrý lekár. Upozornil, že legislatíva v navrhovanom znení by umožnila postihy lekárov či sestier aj za akýkoľvek nedbanlivostný delikt v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

Legislatívny návrh je v súčasnosti v druhom čítaní v parlamente. Ministerstvo zdravotníctva avizuje, že v súčasnosti navrhnuté znenie sa bude ešte meniť. "MZ SR spolu s ministerstvom spravodlivosti presne vymedzí okruhy závažných trestných činov, ktorých sa zákon bude týkať," potvrdila pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.