Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Novotný chce, aby Tichý a Macejková vysvetlili kroky okolo sestier

Viliam Novotný Foto: TASR/Martin Baumann

Požiadavky zdravotných sestier považuje Viliam Novotný za oprávnené.

Bratislava 24. júla (TASR) - Podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný chce, aby zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý a predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková vysvetlili kroky ohľadne zákona, ktorý od apríla upravil mzdy zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. Chce preto na dnešnom zasadnutí parlamentného zdravotníckeho výboru navrhnúť uznesenie, ktorým by ich poslanci pozvali na rokovanie.

"Aby vysvetlili dôvody podania, ako aj dôvody dočasného pozastavenia účinnosti zákona," povedal. Novotný dnes označil zdôvodnenie generálnej prokuratúry za nie veľmi zmysluplné a zrozumiteľné.

Požiadavky zdravotných sestier považuje Novotný za oprávnené, pričom pripomenul, že pri schvaľovaní zákona o ich mzdách pred voľbami mali veľa podporovateľov. "Stojíme za sestrami a pôrodnými asistentkami aj v tejto chvíli," vyhlásil. Tvrdí, že ohľadne sestier, ktoré sú chrbticou zdravotníctva, sa deje veľká nespravodlivosť a pácha sa na nich krivda.

Účinnosť zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek na svojom neverejnom zasadnutí 11. júla pozastavil Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý tak prijal návrh prvého námestníka generálneho prokurátora SR na preskúmanie ústavnosti. Ten tak reagoval na podnet Slovenskej lekárskej komory. Štát zatiaľ na platy sestier rozpustil rezervu 50-miliónov eur v štátnom rozpočte.