Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NRSR: Nemocniciam sa majú umožniť trojzmenné prevádzky

Ilustračné foto Foto: TASR

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) priblížila, že požiadavky na trojzmenné prevádzky prichádzali z nemocníc najmä v súvislosti s operačnými odbormi.

Bratislava 29. januára (TASR) - Na pôde parlamentného výboru pre zdravotníctvo dnes padli viaceré pozmeňujúce poslanecké návrhy k vládnej novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktoré poslanci následne aj odporučili plénu schváliť.

Väčší priestor by tak mali dostať centrálne nákupy liekov či zdravotníckych pomôcok, v nemocniciach by sa zase mali umožniť trojzmenné prevádzky a majú sa tiež opätovne zaviesť tzv. výmenné lístky.

Ako vyplýva z pozmeňujúceho návrhu Jozefa Valockého (Smer-SD), ktorý je zároveň aj šéf asociácie štátnych nemocníc, v zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti musí byť zabezpečené jej nepretržité poskytovanie. Umožniť to má buď trojzmenná prevádzka, dvojzmenná prevádzka a pohotovosť na pracovisku alebo dohodnutom mieste, či práca v jednozmennej prevádzke a tiež pohotovosť. V súčasnosti nemocnice fungujú v poslednom režime. Typ prevádzky sa má určiť po prerokovaní so zamestnancami, o dohode návrh nehovorí.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) priblížila, že požiadavky na trojzmenné prevádzky prichádzali z nemocníc najmä v súvislosti s operačnými odbormi. Takýto režim považuje pre niektoré zariadenia za výhodný. Poslanec Viliam Novotný (SDKÚ-DS) v tejto súvislosti nechápe, prečo sa Smer nevie dohodnúť odbormi, pričom poukázal, že na zmene pracovného režimu sa riaditeľ nemocnice nemusí dohodnúť so zamestnancami, ale stačí takýto krok iba prerokovať.

Poslanec Ladislav Andreánsky (Smer-SD) navrhol okrem zrušenia tzv. výmenných lístkov od všeobecných lekárov k špecialistom, aj zrušenie povinnosti pre ambulantných lekárov uzatvoriť zmluvu so zdravotnou poisťovňou, pokiaľ majú aspoň jedného jej poistenca. Tento krok kritizoval Novotný aj exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH), keďže ako poukázali pacienti tak budú musieť možno platiť aj za výmenné lístky. Zvolenská však riziká v tomto návrhu nevidí.

Poslanec Jozef Ježík (Smer-SD) zase predložil návrh, ktorý zaviaže poskytovateľov používať tie lieky a zdravotnícke pomôcky, ktoré centrálne obstará zdravotná poisťovňa. Má prispieť k efektívnemu využívaniu finančných zdrojov, poisťovne už teraz obstarávajú niektoré lieky či pomôcky.

Vládnu novelu zákona o poskytovateľoch, ktorej účinnosť sa navrhuje od apríla, odporučil dnes zdravotnícky výbor ako gestorský schváliť spolu so spomínanými pozmeňujúcimi návrhmi. Právna norma rieši napríklad predĺženie platnosti povolenia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby zo štyroch na šesť rokov, počíta aj so zriadením samotnej stavovskej organizácie pre zdravotníckych záchranárov.

Ministerstvo tiež navrhlo úpravu používania označenia univerzitná alebo fakultná nemocnica. Novou právnou úpravou sa zároveň určuje, že povolenie na prevádzkovanie všeobecnej nemocnice vydáva ministerstvo zdravotníctva. Umožní sa mu tiež možnosť výkon dozoru a kontroly, keďže, ako sa poukazuje v dôvodovej správe, ministerstvo nemohlo kontrolovať ani tých poskytovateľov, ktorých je zriaďovateľom. Opoziční poslanci tento krok označili za centralizáciu moci.