Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Alkohol láka mladistvých na začiatku školského roka, varujú odborníci

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Prvé septembrové týždne sú obdobím, kedy sa deti stretnú po dlhšom období a chcú to osláviť v skupine rovesníkov.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Otravy alkoholom u mladistvých sú problémom aj na začiatku školského roka. Upozornil na to Národný ústav detských chorôb (NÚDCH).

"Rizikovým obdobím z hľadiska intoxikácií alkoholom sú okrem letných prázdnin aj prvé septembrové týždne, kedy sa deti stretnú po dlhšom období a chcú to osláviť v skupine rovesníkov," varujú odborníci.

Nárast sledujú lekári aj pred koncom školského roka, kedy sa deti už menej učia a viac času trávia mimo školy aj domova. "Počas udalostí, akými sú vysvedčenia, predĺžené víkendy, sviatky, rôzne festivaly a iné, mávame aj dve či tri opité deti za jeden deň. V priemere je to zhruba desať detí mesačne, čo je počet detí porovnateľný s minulým rokom," priblížila hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

Čo sa týka veku, ide najmä o deti vo veku 15 rokov a staršie. Pomer chlapcov a dievčat je podľa Kamenickej vyrovnaný. "Väčšina alkoholom intoxikovaných detí sa lieči ambulantne - na expektačnej časti oddelenia urgentného príjmu. V prípadoch, kedy nešlo iba o požitie alkoholu, ale boli pridružené vážnejšie úrazy alebo otravy liekmi či inými drogami, pacienti sú hospitalizovaní," doplnila.

Lekári poukázali aj na to, že pri intoxikácii alkoholom hrozia poruchy vedomia a z toho vyplývajúce zdravotné riziká, akými sú vdýchnutie žalúdočného obsahu do pľúc s rizikom udusenia, podchladenie, rozvrat vnútorného prostredia a v neposlednom rade aj zvýšené riziko úrazov.