Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Očkovanie proti chrípke preplatia všetkým iba Union ZP a Dôvera

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Chrípku, ktorá ročne potrápi desaťtisíce Slovákov, treba podľa odborníkov liečiť v posteli.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Očkovanie proti chrípke, ktorá postihuje ľudí najmä počas chladnejších mesiacov, hradia zdravotné poisťovne rozdielne. Najväčšia štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa očkovanie preplatí tým, ktorí spĺňajú indikačné obmedzenia. Súkromné poisťovne ho nad rámec povinností zaplatia všetkým, ktorí sa nechajú zaočkovať. Vakcín je na trhu viacero, ich cena sa pohybuje od 6,5 do 11 eur.

VšZP tak podľa svojej hovorkyne Dany Gašparíkovej uhrádza očkovanie deťom od troch do 12 rokov, ako aj ľuďom starším ako 59 rokov. Vakcínu majú bezplatne taktiež dispenzarizovaní pacienti bez ohľadu na vek so závažnými chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovo-cievneho systému, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami.

Ako chrípku a jej podobné ochorenia hlásili lekári minulý týždeň vyše 3700 ochorení. Z hľadiska získania chrípkovej infekcie sú rizikovou skupinou osoby so zníženou imunitou a deti predškolského veku. Z hľadiska závažnosti priebehu ochorenia sú to osoby s rôznymi chronickými ochoreniami. Čo sa týka možných komplikácií chrípky, ďalšou rizikovou skupinou je staršia populácia. Najefektívnejšou ochranou pred chrípkou je podľa hlavného hygienika SR Ivana Rovného práve očkovanie. To sa odporúča osobám vo vysokom riziku nákazy.

Chrípku, ktorá ročne potrápi desaťtisíce Slovákov, treba podľa odborníkov liečiť v posteli. Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašlaní a kýchaní. "Chorý človek vylučuje veľké množstvo vírusu z dýchacích ciest, najmä v prvých dvoch dňoch ochorenia. Veľké množstvo vírusu vylučovaného dýchacími cestami chorého a malá dávka vírusov potrebná na vyvolanie infekcie sú jednou z príčin rýchleho šírenia chrípky," vysvetlil Rovný. Obdobie nákazlivosti, teda obdobie, kedy sa od chorého na chrípku môžu nakaziť ľudia v jeho okolí, je tri až päť dní od vzniku príznakov u dospelých a do siedmich dní u malých detí.