Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekárski odborári kritizujú trojzmenné prevádzky v nemocniciach

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Odbory upozorňujú, že vo viaczmennej prevádzke je potrebných na prevádzku nemocníc výrazne viac lekárov ako v jednozmennej.

Bratislava 10. februára (TASR) - Lekárske odborové združenie (LOZ) nesúhlasí s legislatívnou zmenou, ktorá umožní zavedenie viaczmenných prevádzok v slovenských nemocniciach. Na takýto krok podľa odborárov nie je dôvod ani dostatok lekárov.

Odbory upozorňujú, že vo viaczmennej prevádzke je potrebných na prevádzku nemocníc výrazne viac lekárov ako v jednozmennej. "Vzhľadom na to, že naše nemocnice dlhodobo trápi problém nedostatku lekárov, toto opatrenie nemá žiadne logické odôvodnenie a je určené iba na zastrašovanie zdravotníkov a ich zástupcov," uviedol šéf LOZ Peter Visolajský.

Zavedenie viaczmenných prevádzok umožnilo schválenie pozmeňujúceho návrhu Jozefa Valockého (Smer-SD), ktorý je zároveň aj šéf asociácie štátnych nemocníc, k novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Tú cez týždeň schválil parlament. Podľa návrhu musí byť v zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti zabezpečené jej nepretržité poskytovanie.

Umožniť to má buď trojzmenná prevádzka, dvojzmenná prevádzka a pohotovosť na pracovisku alebo dohodnutom mieste, či práca v jednozmennej prevádzke a tiež pohotovosť. V súčasnosti nemocnice fungujú v poslednom režime. Typ prevádzky sa má určiť po prerokovaní so zamestnancami, o dohode návrh nehovorí.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) priblížila, že požiadavky na trojzmenné prevádzky prichádzali z nemocníc najmä v súvislosti s operačnými odbormi. Takýto režim považuje pre niektoré zariadenia za výhodný.