Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Slovensku sa vlani zaznamenal jeden prípad osýpok, u bezdomovkyne

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Osýpky patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú pneumónie, bronchopneumónie, encefalitídy a otitídy.

Bratislava 5. mája (TASR) - Od vlaňajšieho marca do februára 2013 sa v európskych krajinách zaznamenalo 8499 prípadov osýpok. Najviac ich bolo v Rumunsku, Veľkej Británii, Francúzsku, Taliansku a Ukrajine.

"Na Slovensku sú ochorenia na osýpky eliminované, posledné domáce ochorenie bolo v roku 1998. Odvtedy boli zaznamenané iba prípady importované zo zahraničia, vlani bolo hlásené jedno," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Išlo o 18-ročnú rumunskú bezdomovkyňu.

Poukázala na to, že v prvom štvrťroku sa zaznamenal vzostup ochorenia vo Veľkej Británii. V rámci protiepidemických opatrení orgány verejného zdravotníctva vo Walese preto nariadili očkovacie kampane, očkovanie proti osýpkam vo Veľkej Británii zaviedli od roku 1968 ako odporúčané.

Osýpky patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú pneumónie, bronchopneumónie, encefalitídy a otitídy. "Pred zavedením očkovania proti osýpkam každoročne ochoreli a zomreli vo svete milióny detí. Ochorenie sa rýchlo šíri najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Zvýšená migrácia neočkovaných osôb predstavuje riziko šírenia tohto ochorenia," priblížila Čižmáriková.

Každoročne sa zaznamenávajú početné epidémie najmä v krajinách, v ktorých je nízka úroveň zaočkovanosti. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča na dosiahnutie dostatočnej kolektívnej imunity proti osýpkam zabezpečiť 95-percentnú zaočkovanosť dvoma dávkami očkovacej látky, čo Slovensko spĺňa. V SR sa proti osýpkam začalo očkovať v roku 1969. V rámci povinného očkovania sa očkujú deti v 15. až 18. mesiaci života a preočkovanie sa vykonáva u detí v 11. roku života.