Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počas víkendu skolabovalo z tepla 145 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Najviac kolapsov zaznamenali v Prešovskom kraji, kde skolabovalo 26 ľudí. Najmenej kolapsov – 14 bolo v Nitrianskom kraji. 

Bratislava 29. júla (TASR) - Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR vyslalo počas víkendu (27. – 28. 7.) záchranárov k 145 pacientom, ktorí skolabovali z tepla. V sobotu skolabovalo 59 ľudí a v nedeľu 86. TASR o tom informovala hovorkyňa OSZZS SR Alena Krčová. 

Najviac kolapsov zaznamenali v Prešovskom kraji, kde skolabovalo 26 ľudí. Najmenej kolapsov – 14 bolo v Nitrianskom kraji. 

Záchranári opakovane apelujú na ľudí, aby dbali na prevenciu. V čase obeda, od 11.00 do 15.00 h, sa treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim. Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti.

Pri nevyhnutnom pobyte vonku netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ak predsa len nastanú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta je potrebné ochladzovať a podávať mu tekutiny po malých dúškoch. Pri zhoršení zdravotného stavu je k dispozícii tiesňová linka 155.