Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborové združenie sestier má nové vedenie, no ciele nemení

Iveta Svetlanská Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na úlohy združenia má podľa Ivety Svetlanskej v súčasnosti primárny dosah rozhodnutie Ústavného súdu o pozastavení účinnosti zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) má nové vedenie, no rovnaké ciele. Vyhlásila to dnes na tlačovej konferencii novozvolená predsedníčka OZSaPA Iveta Svetlanská.

Svetlanskú zvolil do čela združenia ustanovujúci zjazd, ktorý sa konal 6. októbra v Žiline. Na poste predsedu tak vystriedala Viliama Záborského, ktorý je v súčasnosti podpredsedom združenia. Sedemčlenný výbor OZSaPA ďalej tvoria: Katarína Kollárová z Vyšných Hágov, Monika Kavecká zo Žiliny, Miriam Cigániková a Tomáš Kováčik z Považskej Bystrice a Ľudmila Dzivá z Prešova.

Svetlanská novinárov informovala, že členmi odborového združenia je zatiaľ približne 2000 sestier. "Noví členovia však pribúdajú, tak ako pribúdajú nové základné odborové organizácie, ktorých je momentálne po celom Slovensku 28."

Po ustanovujúcom zjazde OZSaPA pokračuje podľa Svetlanskej OZSaPA v plnení stanovených úloh. Na tie má v súčasnosti primárny dosah rozhodnutie Ústavného súdu o pozastavení účinnosti zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. OZSaPA vyjadrilo nespokojnosť so súčasnou situáciou.

"Musíme sa ohradiť voči opakovanému vyhláseniu Asociácie nemocníc Slovenska (ANS), ktorá zavádza verejnosť, že sestry mali zvýšené platy," uviedla Svetlanská. Podľa nej ide len o platy v nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva. "Ide teda len približne o 8000 sestier, ktoré pracujú v zdravotníctve. Kde sú teda ostatné sestry?" položila rečnícku otázku Svetlanská.

Zmena kolektívnych zmlúv

Podpredseda OZSaPA Viliam Záborský spomenul, že v súčasnosti naďalej pretrváva fakt, že v mnohých zdravotníckych zariadeniach došlo pod tlakom zamestnávateľov k zmene kolektívnych zmlúv v neprospech sestier, dochádza tiež k porušovaniu Zákonníka práce a nerešpektovaniu práv zamestnancov. Takisto pripomenul delenie úväzkov sestier, následkom čoho sú preraďované na administratívne pozície. "Dnes je týmto pádom na Slovensku približne 10.000 administratívnych pracovníkov, ktorí sa starajú o pacientov," povedal Záborský.

OZSaPA na tlačovej konferencii preto vyzvala na dialóg Asociáciu nemocníc Slovenska (ANS) a Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZaSS) s cieľom stanoviť princípy spravodlivého odmeňovania a jednotný nediskriminačný prístup voči jednotlivým skupinám pracovníkov v zdravotníctve.



Hlavné ciele

Hlavnými cieľmi OZSaPA do budúcnosti je nadväzovanie spolupráce s ďalšími odborovými a stavovskými organizáciami v zdravotníctve a spoločný postup pri presadzovaní práv zdravotníckych pracovníkov. Už v pondelok (22.10.) v tejto súvislosti chystá OZSaPA spoločnú tlačovú konferenciu s Lekárskym odborovým združením (LOZ), na ktorej chcú informovať o spoločných plánoch.

Ministerstvo reaguje

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii na nespokojnosť OZSaPA v súvislosti so situáciou okolo platov sestier a pôrodných asistentiek informovalo, že odborové združenie bolo v stredu (17.10.) spolu s komorou sestier na stretnutí s ministerkou Zuzanou Zvolenskou, kde si vysvetlili možnosti kompetencií. Postoj odborov však ministerstvo považuje za nekonštruktívne.

"Sesterské odbory dávajú ultimáta a vyostrujú situáciu, pretože dávajú ministerke úlohy, o ktorých dopredu vedia, že sa nedajú splniť a podmieňujú to výpoveďami a nátlakovými akciami, čo naozaj nie je korektné. Treba si uvedomiť, že akékoľvek nepokoje v zdravotníctve opäť postihnú iba pacienta, ktorý je obeťou tejto hry," uviedla Zuzana Čižmáriková, riaditeľka komunikačného odboru MZ SR.