Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacientom s rakovinou hrubého čreva a konečníka má pomôcť Biela kniha

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Biela kniha ukazuje aj to, že niektoré vlády zlyhávajú v ochrane pred rakovinou.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Paneurópske zduženie Europacolon, ktoré bojuje proti rakovine hrubého čreva a konečníka a ktorého spoluzakladajúcou organizáciou je aj pacientske občianske združenie Europacolon Slovensko, v novembri zverejnilo Bielu knihu – rámcový dokument pre zlepšenie výsledkov v oblasti hrubého čreva a konečníka. Dokument je výsledkom dlhoročných poznatkov 20 národných organizácií a pacientov. Zároveň je aj reakciou na nerovnakú úroveň diagnostiky, starostlivosti a liečby.

Biela kniha ukazuje, že niektoré vlády zlyhávajú v ochrane svojich občanov pred rakovinou hrubého čreva na niekoľkých úrovniach. "Ak vo väčšine krajín je finančná situácia bariérou pre akékoľvek zmeny v zdravotníctve, je dôležité zdôrazniť, že kritické zhodnotenie zdravotného systému a jeho zmodernizovanie by mohlo peniaze iba ušetriť. Tomu má napomôcť tento dokument, ako príspevok pacientskych organizácií," uviedla Jola Gore Both, zakladateľka a generálna riaditeľka Europacolon.

Prezidentka združenia Europacolon Slovensko Jana Pifflová Španková ocenila, že Európska komisia sa tiež zaoberala touto problematikou a vypracovala usmernenie pre kolorektálny karcinóm. "Myslíme si že bez uplatňovania skríningu sa boj proti rakovine iba platonicky deklaruje. Naši blízki denne zomierajú na rakovinu, nie sme ochotní sa s tým zmieriť," poukázala však Pifflová Španková.

Kolorektálny karcinóm (CRC) je najčastejšou rakovinou v Európe, každý rok je touto diagnózou zasiahnutých viac ako 450.000 ľudí v Európe a z nich asi 230.000 podľahne tomuto ochoreniu.