Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pediatri sa hnevajú na Uhliarika, chcú ho žalovať

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Návrat k pôvodnému spôsobu nákupu navrhuje ministerka Zuzana Zvolenská v novele zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorú rezort tento týždeň poslal na pripomienkovanie.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Detskí lekári sú nahnevaní na exministra Ivana Uhliarika (KDH) a žiadajú, aby na neho bola podaná žaloba. Dôvodom je zmena v nákupe vakcín, ktorú ministerstvo zdravotníctva pod jeho vedením presadilo koncom minulého roka. Pre TASR to dnes uviedla šéfka Sekcie pediatrov Slovenskej lekárskej komory (SLK) Katarína Šimovičová.

Kým predtým očkovacie látky vydávala lekáreň sestre alebo lekárovi na základe receptu pre konkrétneho pacienta, od decembra minulého roka ich musia nakupovať samotní lekári do svojich ambulancií. Tvrdia, že na to nemajú peniaze. "Lekári sú takí nahnevaní, že ma žiadajú, aby som navrhla podanie žaloby. Navrhnem to prezidentovi komory," povedala Šimovičová. Bývalé vedenie ministerstva zmenu v nákupe vakcín odôvodňovalo tým, že si po ne namiesto lekárov či sestier do lekárne chodili rodičia, a tak nebol zachovaný chladový reťazec. To mohlo následne znížiť účinok očkovacej látky.

"To je osočovanie, čo pán minister Uhliarik verejne robil a asi budeme musieť zvažovať žalobu, lebo to je šírenie poplašnej správy o možnej neúčinnosti vakcín," podčiarkla šéfka pediatrickej sekcie. Pediatrovi, ktorí by do lekárne posielal po vakcínu rodiča, by podľa nej hrozila vysoká pokuta.

Lekárov hnevá, že tento stav sa doposiaľ nepodarilo zmeniť. Návrat k pôvodnému spôsobu nákupu navrhuje ministerka Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) v novele zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorú rezort tento týždeň poslal na pripomienkovanie. Ak ju schváli vláda, parlament a podpíše prezident, platiť by mala od januára 2013.

Podľa prezidentky Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast (AVLDD) Kvetoslavy Prcúchovej, návrat k starému systému lekárom prisľúbil Smer-SD ešte pred voľbami. "Celý rok čakáme, že k tejto zmene dôjde. Tá zmena sa v radoch detských lekárov očakáva veľmi intenzívne," podčiarkla. Informovala tiež, že niektoré ambulancie odkladajú preočkovanie detí. Ich zdravie podľa Prcúchovej ohrozené nie je, keďže základné očkovanie absolvovali a na preočkovanie majú dlhšiu lehotu. "Systém sa narušil detským lekárom, ináč pre deti to zatiaľ nič neznamená," dodala.

Údaje o zaočkovanosti detskej populácie zisťujú každoročne regionálne úrady verejného zdravotníctva vždy k 31. 8. "Údaje o celoslovenskej zaočkovanosti detí k 31. 8. 2012, ktoré súvisia so zmenou v spôsobe obstarávania očkovacích látok, sa v súčasnosti spracovávajú a výsledky budú dostupné začiatkom roka 2013," povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Začiatkom roka lekári zmenu v nákupe očkovacích látok veľmi kritizovali. Vládu dokonca žiadali, aby vyhlásila núdzový stav, keďže zmena v spôsobe nákupu podľa nich ohrozuje zdravie a dokonca životy ľudí.