Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Peľová sezóna končí, problémy môžu mať ľudia citliví na chlad

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ľudia alergickí na peľ pocítia značnú úľavu. Postupne sa však začne objavovať alergia na chlad.

Banská Bystrica 25. októbra (TASR) - Peľová sezóna 2012 sa končí. V nasledujúcich dňoch na celom území Slovenska očakávajú odborníci celkové denné hladiny peľu už len na veľmi nízkej koncentračnej úrovni. Počas teplejších dní ešte môže dochádzať k lokálnemu nárastu denných koncentrácií najmä u peľu paliny a ambrózie, ale aj tak sa budú držať len na nízkej úrovni. Naďalej však budú na väčšine územia pretrvávať vysoké koncentrácie spór húb – plesní s dominanciou spór rodu Cladospórium. TASR informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Podotkla, že o denných koncentráciách peľu a spór v ovzduší, ako aj o ich ďalšom poklese, budú v nasledujúcich dňoch rozhodovať hlavne nočné ochladenie a prízemné mrazy.

"Peľové správy v textovej forme pre tento rok budúci týždeň končíme. Údaje o aktuálnych výsledkoch peľového monitoringu budú naďalej dostupné na www.alergia.sk," uviedla Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku. Dodala, že typické jesenné dni s nižšími nočnými teplotami aj počas uplynulého týždňa na celom území Slovenska udržiavali už len nízke denné koncentrácie peľu v ovzduší. Peľ ambrózie a paliny - najvýznamnejších alergénov tohto obdobia, dosahoval na celom území len nízke denné koncentrácie. Denné koncentrácie spór húb s dominanciou rodu Cladospórium boli na väčšine územia ešte pomerne vysoké, čo je však pre toto obdobie charakteristické. Okrem rodu Cladospórium sa ešte hojne vyskytovali aj spóry rodu Epicoccum a Alternária. Druhové spektrum peľu v ovzduší dopĺňal ojedinele aj peľ mrkvovitých, astrovitých a mrlíkovitých rastlín, ako aj pŕhľavy.

Hovorkyňa upozornila, že hoci súčasné obdobie prinieslo peľovým alergikom značnú úľavu, chladné a mrazivé noci budú zasa spôsobovať problémy ľuďom senzitívnym na chlad. Alergia na chlad nie je častá, prejavuje sa v priebehu pár minút svrbením, výsypom v mieste podráždenia a pretrváva menej ako dve hodiny. Osoba trpiaca alergiou na chlad môže mať problémy pri pobyte na chladnom či mrazivom vzduchu alebo pri prechode z tepla do zimy, či naopak. Ako prevenciu odborníci odporúčajú používanie vhodných krémov najmä v zimnom období a vyhýbanie sa prudkým zmenám teplôt.