Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Penta investuje tri milióny eur do modernizácie nemocníc

Partizánske Foto: TASR/ Pavol Remiaš

Po schválení Protimonopolným úradom SR nadobudla Penta 100-percentný obchodný podiel v spoločnosti Estate Consult, ktorá prevádzkuje regionálnu sieť nemocníc Svet zdravia.

Košice 22. augusta (TASR) - Investičná skupina Penta dnes oznámila, že do konca roka investuje tri milióny eur, ktoré budú použité na modernizáciu nemocníc a zlepšenie kvality poskytovaných zdravotníckych služieb.

Po schválení Protimonopolným úradom SR nadobudla Penta 100-percentný obchodný podiel v spoločnosti Estate Consult, ktorá prevádzkuje regionálnu sieť nemocníc Svet zdravia. Ide o desať nemocníc v mestách Humenné, Svidník, Spišská Nová Ves, Rožňava, Trebišov, Michalovce, Partizánske a Vranov nad Topľou s detašovanými pracoviskami v Medzilaborciach a Stropkove.

"Naším cieľom je vybudovať sieť regionálnych nemocníc, ktoré prinesú dostupnú a kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť. Budeme pokračovať v už začatom ozdravnom pláne, ktorý rieši predovšetkým finančnú stabilizáciu nemocníc a zastavenie ich zadlžovania. V rámci tejto stratégie dostanú nemocnice aj nové medicínske zariadenia a dôjde k modernizácii, resp. rekonštrukciám a opravám budov, z ktorých mnohé sú v havarijnom stave," uviedol Eduard Maták, partner skupiny Penta.

V tomto roku majú byť vkladom nového majiteľa uskutočnené predovšetkým investície do nákupu lineárneho urýchľovača, nových ultrazvukov a röntgenov. V nemedicínskej oblasti dôjde podľa oznámenia k zlepšeniu tepelného hospodárstva, skvalitneniu klimatizácií operačných sál či oprave zatekajúcich striech.

Minulý rok ukončila skupina Svet zdravia s prevádzkovou stratou 2,3 milióna eur, za prvý polrok tohto roka dosiahla prevádzkový zisk 0,4 milióna eur, informovala Penta. Celkové záväzky z obchodného styku celej skupiny nemocníc boli k 30. júnu tohto roka vo výške 17,3 milióna eur. Tržby nemocníc spolu za prvý polrok tohto roka dosiahli 44,7 milióna eur.

V daných nemocniciach, ktorých spádová oblasť predstavuje 631.000 obyvateľov, pracuje 4400 zamestnancov.