Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počet nových prípadov HIV infekcie vlani na Slovensku poklesol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počas vlaňajšieho roka bolo diagnostikovaných a epidemiologicky vyšetrených 66 nových prípadov HIV infekcie u Slovákov.

Bratislava 11. júla (TASR) – Na Slovensku bolo v roku 2017 diagnostikovaných celkovo 72 nových prípadov HIV infekcie. Zaznamenaný bol mierny medziročný pokles o 17,2 percenta. Počas vlaňajšieho roka bolo diagnostikovaných a epidemiologicky vyšetrených 66 nových prípadov HIV infekcie u Slovákov. Diagnostikovaných bolo aj sedem prípadov AIDS a hlásené boli tri úmrtia pacientov s HIV infekciou. Vyplýva to zo správy, ktorá sa zaoberá tunajšou problematikou HIV. Vláda SR ju v stredu vzala na vedomie.

Najviac infikovaných žije vo väčších mestách, najvyšší výskyt je v Bratislavskom kraji. Výskyt HIV či AIDS začali úrady na Slovensku sledovať od roku 1985. Do konca minulého roka ich celkovo zaznamenali u 970 ľudí, z toho Slovákov bolo 822 a zvyšok tvorili cudzinci. U 106 osôb prešla HIV infekcia do štádia AIDS, zomrelo 66 HIV infikovaných ľudí, z toho 49 v štádiu AIDS.

HIV infekciou sa väčšinou nakazia muži, ktorí majú nechránený sex s mužmi. Za celé sledované obdobie takto ochoreli vo viac ako 64 percentách. Heterosexuálnym nechráneným stykom sa infekcia preniesla vo vyše 23 percentách, injekčným užívaním drog v dvoch percentách. "Preniesla sa už aj cez transfúziu krvi," uvádza sa v materiáli. Stalo sa to Slovákovi mimo SR v roku 1986. Štatisticky sa vírus takto cez sledované obdobie preniesol v asi 0,1 percenta prípadoch. Vo viac ako deviatich percentách "nebol spôsob prenosu stanovený".

Rezort zdravotníctva v správe tvrdí, že nezanedbáva preventívne programy v tejto problematike. O bezpečnom sexe a rizikách HIV/AIDS chodia pracovníci regionálnych úradov hovoriť marginalizovaným skupinám obyvateľstva, prednášajú aj na školách, navštevujú azylové zariadenia ministerstva vnútra. V rámci preventívnych aktivít bola zabezpečená prevencia aj u klientov vo výkone väzby alebo trestu odňatia slobody. "Pravidelne kontrolovaní sú i vojaci vysielaní na plnenie úloh mimo Slovenska," píše sa v materiáli.

HIV vírus vyvoláva u človeka stratu imunity voči infekciám a zvyšuje pravdepodobnosť vzniku nádorových ochorení. Ide o nevyliečiteľnú chorobu, podávaním liekov ale možno spomaliť likvidáciu imunitného systému organizmu.

Lekárska veda rozlíšila tri štádiá infekcie vírusom HIV. Prvé je označenie HIV-pozitív a týka sa každej osoby, u ktorej bol priamo alebo nepriamo v krvi dokázaný vírus. Druhé štádium je HIV-pozitív - asociačné ochorenie. Posledné štádium je už samotný AIDS.

Vyšetrovanie anti-HIV protilátok je na Slovensku prístupné každému, možno ho podstúpiť aj anonymne. Testy robia Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS v Bratislave a regionálne úrady verejného zdravotníctva.