Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Projekt jednej poisťovne mešká, termíny podľa ministerky platia

ZUZANA ZVOLENSKÁ. Foto: TASR/Martin Baumann

Projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia sa má zrealizovať v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní.

Bratislava 20. marca (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nepredložilo návrh transformačného zákona a nevypísalo verejné obstarávanie na poradcu k projektu vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne.

"Zákon sme pripravili, finalizujeme ho v niektorých častiach s ministerstvom financií," uviedla dnes ministerka Zuzana Zvolenská s tým, že podstatné je, aby bol zákon v poriadku vo všetkých oblastiach.

Ministerka podľa vlastných slov považuje za dôležité, aby sa doriešil návrh k spokojnosti. "Je to dôležitejšie ako dodržanie priebežného harmonogramu, zatiaľ podľa mňa nie je ohrozené to plnenie základných odkazov," povedala pre TASR. Na otázku, či sa podarí zákon predložiť do konca marca, reagovala s tým, že to záleží na tom, ako sa dohodnú experti.

Ministerka poznamenala, že konečné termíny platia, ale ani tie nemajú znamenať, že by sa nasilu skracovali niektoré procesy, ako napríklad legislatívny. "Je to veľká spoločenská zmena a my sa pokúsime priestor vytvoriť všetkým," doplnila.

Projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, sa má zrealizovať v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní. Pokiaľ by k dohode došlo, malo by sa tak stať od januára 2014, pokiaľ nie, siahlo by sa po vyvlastňovaní a jedna poisťovňa by mala vzniknúť od júla 2014.

Na asi trojmesačné meškanie projektu oproti plánu upozornil koncom februára portál ZdravéZdravotníctvo.sk. Ten poukázal, že transformačný zákon mal platiť od mája a tender na poradcu sa mal skončiť do apríla.