Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prvého Poliaka s transplantovanou tvárou prepustili z nemocnice

Prvý Poliak s transplantovanou tvárou počas tlačovej konferencie Foto: TASR/AP

33-ročnému Grzegorzovi tvár dokaličila rezačka na kamene.

Varšava 30. júla (TASR) - Tridsaťtriročného poľského robotníka, ktorému v polovici mája transplantovali tvár po vážnom zranení rezačkou na kamene, prepustili dnes z nemocnice v hornosliezskom meste Gliwice. Informovala o tom poľská spravodajská televízia TVN24 i tlačová agentúra PAP.

Mladý muž, ktorý sa vracia do riadneho života, má za sebou náročné pooperačné obdobie, avšak čaká ho ešte dlhá rehabilitácia svalov a nervov v tvárovej oblasti. Doživotne bude musieť užívať lieky, ktoré majú zabrániť odmietnutiu transplantovanej tváre jeho organizmom. Navyše by sa mal maximálne vyhýbať kontaktu s infikovanými osobami, ale napríklad aj s izbovými rastlinami. Z jeho bytu museli odstrániť všetky koberce.

Na tlačovej konferencii sa operovaný pacient, ešte ťažko hľadajúci slová, poďakoval tímu lekárov, ktorému podľa vlastných slov vďačí za všetko. Podľa šéfa tímu špecialistov Adama Maciejewského motorika mužovej tváre sa v nasledujúcich mesiacoch bude zlepšovať, postupne by si mal osvojiť aj mimiku.

Pacientova sestra sa pri tejto príležitosti okrem lekárov poďakovala aj matke darcu za to, že umožnila jej bratovi Grzegorzovi ďalší život s novou tvárou. Darcom je mladý muž s podobnou farbou pleti a štruktúrou tváre, ktorý prišiel o život pri smrteľnej nehode.

Na snímke onkologického centra v Gliwiciach na juhu Poľska, je 33-ročný muž po akútnej celkovej transplantácii tváre. Tvár Poliakovi dokaličila rezačka kameňa koncom apríla 2013. Operáciu uskutočnili lekári už 15. mája a trvala 27 hodín.
Foto: TASR/AP


Na snímke onkologického centra v Gliwiciach na juhu Poľska, je počítačová tomografia lebky 33-ročného Poliaka po úraze (vpravo) a vľavo je lebka zdravej osoby
Foto: TASR/AP