Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Popáleniny sa chladia iba vodou, babské rady nepomôžu

Hasiči a záchranári zasahujú po simulovanej dopravnej nehode pri príležitosti Európskeho dňa čísla tiesňového volania 112 v centre Trenčína v pondelok 11. februára 2013. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pri popáleninách, ktorých plocha je väčšia ako dlaň dospelého človeka, treba volať na tiesňovú linku 155 alebo 112.


Bratislava 25. februára (TASR) - V prípade popálenín netreba pri poskytovaní prvej pomoci podľa vedúceho strediska odbornej prípravy Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Jozefa Minára siahať po babských radách o používaní vaječného bielka, oleja či rôznych mastičiek. Ako priblížil pre TASR, dôležité je vtedy postihnuté miesto chladiť, ďalšiu odbornú pomoc už poskytnú záchranári či v nemocnici.

Popáleniny majú tri stupne. Pokiaľ sa na koži objaví začervenanie, niekedy aj s pľuzgiermi, ide o popáleninu prvého stupňa. "Pľuzgiere neprepichujeme, chladíme to pod tečúcou vodou a ideme s tým na odborné ošetrenie," povedal Minár. Rovnaký postup je aj v prípade ťažších popálenín, kedy môže dôjsť až k zoškvareniu kože. Postihnuté miesto sa chladí 10 až 15 minút, v prípade detí opakovane po päť minút, keďže hrozí podchladenie.


Tečúca voda ako prvá pomoc chladí, zabraňuje prenikaniu tepla do hlbších vrstiev kože a zároveň tíši aj bolesť, keďže popálenina veľmi bolí. Ako poukázal Minár, pokiaľ nie je k dispozícii tečúca voda, možno postihnuté miesto ovievať alebo použiť ventilátor, aby sa chladilo. Naopak, neodporúča na takýto účel používať sneh či ľad. Pomôcť si možno tiež minerálkou, nealkoholickým nápojom aj pivom, nie však destilátmi, zdôraznil.

Rovnaký prejav ako popáleniny majú aj omrzliny. Aj pri tých sa v rámci prvej pomoci využíva studená tečúca voda. Postihnuté miesta treba zohrievať pomaly, keďže cievny systém je citlivý na teplo a chlad. "Aj keď je to paradox, že studenou vodou by sme mali chladiť, ale čo sa týka omrzliny, tak ju zohrievame," konštatoval Minár. Postupne sa prejde na vlažnú a neskôr teplú vodu. Postihnutému tiež treba zabezpečiť suchý odev a postupne ho zahrievať napríklad dekami, podávať teplé nápoje.


Pri popáleninách, ktorých plocha je väčšia ako dlaň dospelého človeka, treba volať na tiesňovú linku 155 alebo 112, v žiadnom prípade sa zranený netransportuje autom do nemocnice. "Pri rozsiahlych popáleninách hrozí popáleninový šok a vyžaduje si odbornú pomoc," upozornil Minár.

Postup prvej pomoci v prípade dusenia môžete nájsť TU