Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Poruchy imunity trápia viaceré deti, podporiť ich prišiel Peter Sagan

lačová konferencia Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) Bratislava na Limbovej ulici v pondelok 22. apríla 2013 na tému Nové trendy v diagnostike a liečbe primárnej imunodeficiencie. Na snímke pred symbolickým vypustením balónov. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Svetový týždeň primárnych imunodeficiencií má poukázať na to, že pokiaľ sa na tieto ohrozenia nemyslí, môže u pacientov dôjsť k veľkým nezvratným poškodeniam.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Pre poruchy imunity sa v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou liečia desiatky detí a stovky tu ročne vyšetria pre podozrenie na primárne imunodeficiencie. Na túto problematiku má poukázať aj prebiehajúci Svetový týždeň primárnych imunodeficiencií, v rámci ktorého dnes deti spolu s cyklistom Petrom Saganom vypustili pred nemocnicou desiatky balónov.

Ako vysvetlil lekár I. detskej kliniky Peter Čižnár, svetový týždeň má poukázať na to, že pokiaľ sa na tieto ohrozenia nemyslí, môže u pacientov dôjsť k veľkým nezvratným poškodeniam. "Najťažšie poruchy sa diagnostikujú už v prvom roku života, sú to také vážne stavy, že deti by nemali šancu prežiť bez transplantácie kostnej drene do konca prvého roka života. Pri úplnom chýbaní protilátok sa ochorenie najčastejšie diagnostikuje až v druhom polroku života," priblížil.

Primárna imunodeficiencia je genetická porucha v imunitnom systéme, ktorá spôsobuje, že organizmus sa nedokáže dostatočne brániť mikroorganizmom, ako sú vírusy, baktérie či plesne. "To vedie k opakovaným infekciám a ďalším závažným komplikáciám. Infekcie sa niekedy môžu javiť ako bežné ochorenia, napríklad opakované zápaly prínosových dutín a uší, zápaly pľúc, prechladnutia, zápaly priedušiek a iné," povedal Čižnár.

Po diagnostike nastupuje liečba, ktorá v mnohom závisí od typu poruchy a intenzity ochorenia. Nie všetkým deťom dokážu lekári ochorenie vyliečiť, ale u veľkej časti týchto ochorení, predovšetkým u detí s poruchami protilátok, pri úplnom alebo čiastočnom chýbaní, vedia tieto protilátky doplniť. Vo vybraných prípadoch je nutná transplantácia krvotvorných buniek.