Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Poslanci schválili zákon potrebný k elektronizácii zdravotníctva

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Návrh zákona okrem iného zavádza pojmy ako elektronická zdravotná knižka, pacientsky sumár či elektronický zdravotný záznam.

Bratislava 17. mája (TASR) - Elektronizácia zdravotníctva sa má posunúť ďalej, poslanci Národnej rady SR dnes schválili návrh zákona o Národnom zdravotníckom informačnom systéme (NZIS) z dielne ministerstva zdravotníctva. Ten vytvára základný legislatívny rámec pre informatizáciu. Ako vyplýva z materiálu, poistenci by od zdravotných poisťovní mali do konca roku 2015 dostať preukaz s elektronickým čipom. To má umožniť elektronickú identifikáciu občana.

Elektronizácia zdravotníctva by si v tomto roku mala vyžiadať náklady 1,2 milióna eur, tie by sa mali využiť na licenčné pokrytie prevádzkovateľa eHealth, podporu legislatívneho tímu a náklady na prevádzkovanie NZIS pred jeho nasadením. Prevádzka NZIS si okrem toho v tomto roku vyžiada 3,9 milióna eur, v nasledujúcom roku 9,3 milióna a v roku 2015 a 2016 to má byť 9,5 milióna eur. Na činnosť NZIS majú prispievať zdravotné poisťovne.

Hlavnou súčasťou zavádzania eHealth sú projekty eSO, ktorých cieľom je implementácia NZIS. Na tento krok je vyčlenených 40 miliónov z eurofondov v rámci operačného programu informatizácie spoločnosti.

Od elektronizácie sa zároveň očakávajú úspory, prvé v roku 2014, a to vo výške 11,4 milióna eur. Pre roky 2015 a 2016 sú predpokladané výšky úspor 35,2 milióna eur a 59,2 milióna eur.

Návrh zákona okrem definovania NZIS zavádza pojmy ako elektronická zdravotná knižka, pacientsky sumár či elektronický zdravotný záznam. Zavádza tiež Elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka a spomínaný Elektronický preukaz poistenca. Vytvára tiež predpoklady pre elektronické predpisovanie liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín.

Elektronická zdravotná knižka občana bude obsahovať identifikačné údaje osoby, pacientsky sumár, záznamy o vykonaných preventívnych prehliadkach, žiadanky a výsledky vyšetrení spoločných a vyšetrovacích liečebných zložiek, záznamy o poskytnutej zdravotnej starostlivosti, predpísaných liekoch a výpis z účtu poistenca. Údaje z elektronickej zdravotnej knižky sa majú sprístupniť zdravotníckemu pracovníkovi prostredníctvom elektronického preukazu.

Právna norma by mala v prípade súhlasného stanoviska prezidenta platiť od júna 2013, niektoré ustanovenia začnú platiť neskôr.