Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

PRAVDA: Antibiotiká v jedle. Časovaná bomba

Foto: Logo Pravda

Podľa Stanislava Stuchlíka z Katedry molekulárnej biológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského, antibiotiká v potravinách ohrozujú človeka nepriamo.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Ľudia môžu už roky jesť v strave malé množstvo antibiotík a nemusia o tom ani vedieť. Na problém upozornili potravinové škandály, píše dnešná PRAVDA. Podľa Stanislava Stuchlíka z Katedry molekulárnej biológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského, antibiotiká v potravinách ohrozujú človeka nepriamo. "Antibiotiká môžu vyvolávať vznik rezistentných baktérií, ktoré doteraz rezistentné neboli. Na ochorenia, ktoré sa dali predtým liečiť štandardnými antibiotikami, už tieto lieky nestačia", konštatuje Stuchlík. Liečba sa tak stáva náročnejšou a ekonomicky drahšou. Profesor Vladimír Krčméry z Vysokej školy sv. Alžbety uviedol, že nedávno testovali človeka, u ktorého už nezaberá 24 antibiotík. Internista a hepatológ Michal Piják upozorňuje, že ak sa lieky dostávajú do mäsa, úplne sa mení kvalita produktov. Ich konzumácia má za dôsledok zničenie črevnej flóry, ktorá je dôležitá pre imunitný systém. Názory odborníkov prináša denník na prvej a štvrtej strane v príspevku pod titulkom "Antibiotiká v jedle. Časovaná bomba?".