Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Premiér by sa mal podľa odborárov postarať o spravodlivú mzdu sestier

premiér SR Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

Lekárske odborové združenie stále zastáva názor, že nemocničných sestier je nedostatok a zákon upravujúci ich mzdy je vzhľadom na súčasnú personálnu situáciu v zdravotníctve nevyhnutný.

Bratislava 14. júla (TASR) - Zdravotné sestry by mali dostať spravodlivú mzdu, ako bola stanovená zákonom pred pozastavením jeho účinnosti rozhodnutím Ústavného súdu SR. Postarať sa o to má podľa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) premiér Robert Fico (Smer-SD).

LOZ mu pripomína, že zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek bol prijatý aj vďaka podpore sociálnych demokratov. Svojich kolegov, súkromných lekárov, LOZ vyzýva, aby sa zachovali ako džentlmeni a rozpustenú vládnu rezervu vo výške 50 miliónov eur použili na navýšenie platov zdravotných sestier.

LOZ zároveň odmieta dezinformácie, že lekári pripravili zdravotné sestry a pôrodné asistentky o oprávnené zlepšené mzdové ohodnotenie.

"Podnet týkajúci sa nesúladu zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek bol na Generálnej prokuratúre SR zo strany Slovenskej lekárskej komory (SLK) zaevidovaný 2. marca 2012. Hlavným iniciátorom podania bol vtedajší prezident SLK Milan Dragula, ktorý tak za súčasnú situáciu nesie hlavnú zodpovednosť," upozornil predseda LOZ Peter Visolajský.

Pripomenul, že Dragula v súčasnosti zastáva post poradcu predsedu vlády Roberta Fica pre zdravotníctvo.

"Myslíme si preto, že je aj na premiérovi Ficovi, aby sa aktívne angažoval vo vzniknutej situácii a ako ľavicový politik zabezpečil pre zdravotné sestry spravodlivú mzdu, ako bola stanovená zákonom pred pozastavením jeho účinnosti rozhodnutím Ústavného súdu SR. Pripomíname, že zákon o mzdových nárokoch sestier bol prijatý aj vďaka silnej podpore strany Smer," poznamenal Visolajský.

Dodal, že LOZ, ktoré združuje najmä nemocničných lekárov, sa so spomínaným podaním na Generálnu prokuratúru nikdy nestotožnilo. "Vždy vystupovalo proti podaniu a od začiatku sme zákon o mzdových nárokoch sestier plne podporovali. Preto by sme boli radi, keby neboli lekári hádzaní do jedného vreca," vyhlásil Visolajský.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Milan Kapusta
LOZ podľa jeho slov stále zastáva názor, že nemocničných sestier je nedostatok a zákon upravujúci ich mzdy je vzhľadom na súčasnú personálnu situáciu v zdravotníctve nevyhnutný.

LOZ verí, že ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) bude riešiť vzniknutú situáciu tak, aby zdravotným sestrám navýšené mzdy zostali. "Čo znamená, že využije svoj vplyv na Asociáciu nemocníc Slovenska a na Asociáciu fakultných nemocníc Slovenska a zariadi navýšenie platieb od zdravotných poisťovní, ktoré budú riešiť systémovo zvýšenie miezd zdravotných sestier," uviedol Visolajský s tým, že LOZ vyjadruje úprimnú ľútosť nad vzniknutou situáciou a zdravotným sestrám a pôrodným asistentkám vyjadruje solidaritu a podporu.