Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotníci odmietajú ich kriminalizáciu,prišli protestovať pred NR SR

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa šéfa Slovenskej lekárskej komory (SLK) Mariana Kollára bolo cieľom dnešnej akcie ukázať vzdor proti arogancii moci.

Bratislava 21. mája (TASR) - Niekoľko desiatok zdravotníkov odmietajúcich legislatívne návrhy prinášajúce tresty pre tých, ktorí by v čase krízovej situácie nenastúpili do práce, dnes prišli svoju nespokojnosť vyjadriť aj pred parlament. Poslanci by mali poobede hlasovať o novele Trestného zákona a poslaneckom pozmeňujúcom návrhu k nej. Organizácie zastupujúce zdravotníkov už zákonodarcov viackrát vyzvali, aby zmeny, ktoré prinášajú ich "kriminalizáciu", odmietli.

Podľa šéfa Slovenskej lekárskej komory (SLK) Mariana Kollára bolo cieľom dnešnej akcie ukázať vzdor proti arogancii moci. Legislatívny návrh označil za bezprecedentný. "Je namierený voči nám všetkým so snahou kriminalizovať a dehonestovať náš stav," prihováral sa prítomným zdravotníkom. Tvrdí, že poslanec a lekár Jozef Valocký (Smer-SD), ktorý pozmeňujúci návrh predložil, sa týmto diskvalifikoval a stal sa hanbou lekárskeho stavu.

Šéf lekárskej komory návrhu vyčíta, že jeho cieľom nie je zlepšiť slovenské zdravotníctvo, ale naopak, zastrašiť, znechutiť zdravotníkov. Myslí si tiež, že prispeje k ešte väčšiemu zatraktívneniu tohto povolania. "Jeho cieľom je dostať nás na kolená," skonštatoval s tým, že to sa ale nepodarí.

Podľa dočasnej šéfky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Ivety Lazorovej nemajú takéto praktiky v krajinách Európskej únie obdobu. Pripomenula, že sestry na Slovensku už teraz chýbajú, pričom zdravotníci majú stáť pred dilemou, či zotrvať v tomto povolaní.

Spomínané zmeny prináša pozmeňovací návrh k novele Trestného zákona od Jozefa Valockého (Smer-SD). Ak by podľa tohto návrhu lekári počas núdzového stavu neprišli do práce, nezostali by bez trestu. Časti opozície sa návrh na zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov nepozdáva, hovorí o kriminalizácii tejto skupiny. Ministerstvá zdravotníctva a spravodlivosti tvrdia opak. Návrh odmietli všetky relevantné organizácie reprezentujúce slovenských zdravotníkov. Na ich podporu sa postavili aj viaceré zahraničné organizácie.