Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prvú úspešnú transplantáciu srdca vykonali na Slovensku pred 15 rokmi

Ilustračné foto Foto: TASR/Archív

NÚSCH je jediné pracovisko na Slovensku, kde sa vykonávajú transplantácie srdca.

Bratislava 21. marca (TASR) - Prvú úspešnú transplantáciu srdca vykonali na Slovensku pred 15 rokmi. V noci z 20. na 21. marca 1998 chirurgický tím transplantoval srdce vtedy 58-ročnému príjemcovi. Pacient Štefan Petrík žil po operácii 9,5 roka, pričom nezomrel na srdcové ochorenie. Odvtedy do konca minulého roka v bratislavskom Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) zrealizovali 202 transplantácií, informovala hovorkyňa ústavu Dobroslava Krajačičová.

Okrúhle 15. výročie si dnes NÚSCH pripomenul aj krstom knihy Keď dar znamená život a otvorením výstavy fotografií Vladimíra Benka a Juraja Stanoviča pod názvom 15 rokov v ústrety životu. Záujemcovia si ju môžu pozrieť v priestoroch NÚSCH. S hudobným recitálom na oslave vystúpil operný spevák Martin Babjak a klavirista Daniel Buranovský.

Systematický program transplantácie srdca na Slovensku založil profesor Juraj Fabián v roku 1998 v Bratislave, kedy pod jeho vedením vznikla pracovná skupina Transplantácia srdca. Transplantácia srdca predstavuje štandardnú liečebnú metódu inak neriešiteľného chronického zlyhávania srdca. Počet pacientov, ktorí by takúto liečbu potrebovali, sa neustále zvyšuje, čo je celosvetový trend.

Od roku 1998 do konca minulého roka zrealizovali v NÚSCH 202 transplantácií srdca, spolu s detskými pacientmi išlo o 212 transplantácií srdca. Celkovo bolo v starostlivosti oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca 263 pacientov. Z nich k 31. decembru minulého roka žilo 179. Na čakacej listine bolo k tomuto dátumu 20 pacientov. Počas vlaňajška bolo ohlásených 35 potenciálnych darcov.

NÚSCH je jediné pracovisko na Slovensku, kde sa vykonávajú transplantácie srdca.