Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rezort zdravotníctva chce, aby farmafirmy zlacneli lieky

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ministerstvo je presvedčené, že farmafirmy majú priestor na zníženie cien. Poukazuje na to, že originálni výrobcovia liekov vykazujú neprimerané zisky.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva chce, aby farmaceutické firmy zlacneli ceny liekov pre slovenských pacientov, ktoré sú hradené z verejného zdravotného poistenia. V pondelok (12.11.) ich vyzvalo, aby v rámci revízie úhrad do stredy predložili svoje návrhy. Z viac ako 300 výrobcov zareagovali podľa rezortu dve firmy. Zástupcovia farmapriemyslu postup štátu v prípade revízie kritizujú. Tvrdia, že proti revízii nenamietajú, chcú ale, aby sa riešila zákonne.

Výrobcovia liekov sa v pondelok stretli s ministerkou Andreou Kalavskou (nominantka Smeru-SD) aj premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD). "Momentálne leží pani ministerke na stole námietka, ktorú podala súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera. Cez túto námietku zdravotná poisťovňa navrhuje zmenu úhrad liekov, ktorá bude znamenať vysoké doplatky pre pacientov," informovali v spoločnom stanovisku Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP) a Asociácia dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok (ADL).

Pokiaľ by farmafirmy ceny zlacnili, revízia by sa podľa ministerstva nedotkla pacientov. "Farmaceutický priemysel ponuku odignoroval aj napriek našej snahe a ústretovému kroku vo forme spoločného stretnutia, nakoľko farmaceutické firmy môžu cenové návrhy v prospech pacienta predkladať bez akejkoľvek výzvy priebežne. Je nám ľúto, že napriek našej snahe z viac ako 300 výrobcov v prospech pacienta zareagovali len dvaja, čo považujeme zo strany farmaceutického priemyslu za absolútnu ignoráciu pacienta a zameranie sa len na generovanie zisku a svoje zárobky," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Ministerstvo je presvedčené, že farmafirmy majú priestor na zníženie cien. Poukazuje na to, že originálni výrobcovia liekov vykazujú neprimerané zisky, ktoré sa v niektorých prípadoch pohybujú od 70 do 90 percent. "Dlhodobo platíme každý rok len na originálne lieky z verejných zdrojov v priemere 1 miliardu eur a ďalších 300 miliónov eur na generiká. Faktom zároveň je, že náklady na bežné lieky, ktoré sa predpisujú na recepty, narástli za posledných päť rokov o osem percent. Náklady na skupinu liekov, kde patrí inovatívna liečba, narástli zase za posledných päť rokov o viac ako 50 percent, čo znamená 100 miliónov eur navyše," skonštatovala Eliášová.

Výrobcovia a dodávatelia liekov štátu odkázali, že si neuvedomuje, aké závažné následky by návrh Dôvery mal. Tvrdia, že na stretnutí odznelo, že ak ceny neznížia tak, aby pacienti nemuseli nič doplácať, vláda ich vykreslí zle v médiách. "Sme presvedčení, že je neprípustné, aby v procese revízie úhrad liekov, ktorá má prebiehať zákonom stanoveným spôsobom, sme dostali 48 hodín na to, aby sme reagovali na návrhy súkromnej zdravotnej poisťovne. Ak by sme pristúpili na ultimátum premiéra a ministerstva zdravotníctva, stali by sme sa nielen spolu s pacientmi ich rukojemníkmi, ale navyše by sme sa zúčastňovali aj na nezákonnom postupe," uviedli AIFP a ADL.

Asociácie tvrdia, že návrh zohľadňuje výlučne záujmy zdravotných poisťovní vrátane zvyšovania ich zisku a nie záujmy pacientov. "Na revíziu úhrad liekov má štát právo. Nesmie však byť robená "od stola" len na základe matematických výpočtov. Musí brať do úvahy odborné, medicínske kritériá," argumentujú s tým, že aktuálny návrh je iba úradnícky počin. Upozorňujú, že v dôsledku revízie by niektorým pacientom narástli doplatky za lieky aj o stovky eur. Navrhujú nech štát spraví revíziu úhrad liekov. "Ale nech ju spraví naozaj štát – nie súkromná zdravotná poisťovňa. A nech ju spraví poriadne, podľa zákona a odborne, so zapojením odborných lekárskych spoločností a hlavných odborníkov Ministerstva zdravotníctva SR," zhrnuli AIFP a ADL.

Ministerka Kalavská avizovala, že bude naďalej iniciovať kroky na zefektívnenie používania verejných zdrojov v zdravotníctve tak, aby pacienti mali lepšie podmienky na liečbu. "Ministerstvo zdravotníctva preto bude zvažovať všetky možnosti, aby dostalo investovanie verejných zdrojov na lieky pod kontrolu," doplnila Eliášová.

Podľa zdravotných poisťovní je dôležité, aby sa po rokoch spravil v úhradách za lieky poriadok. Ročná úspora 70 miliónov eur, ktorú je možné dosiahnuť revíziou úhrad, by podľa Asociácie zdravotných poisťovní (AZP) SR mohla významne prispieť k zabezpečeniu lepšej zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Tvrdí, že prinesie férovejšie ceny liekov a v mnohých prípadoch aj nižšie doplatky za lieky. "Bolo by nezodpovedné k revízii nepristúpiť a tváriť sa aj ďalšie roky, že nevidíme zbytočne vysoké úhrady za lieky," poznamenala výkonná riaditeľka AZP SR Katarína Kafková.

Upozornila, že revízia sa od roku 2011 nerobila, čím vznikol netransparentný stav. Štát tak podľa nej nevie, prečo platí za štandardnú dávku toho istého liečiva, avšak v rôznych baleniach, výrobcovi rôzne ceny. "Rovnako nevieme, prečo ten istý liek predávajú výrobcovia na liečbu jednej diagnózy za 100 eur a na liečbu inej diagnózy za 200 eur,“ uzavrela Kafková. Cieľom revízie má byť, aby sa za rovnakú sumu za jednotku účinnej látky platilo rovnako bez ohľadu na veľkosť balenia lieku či diagnózu, na ktorú bol liek predpísaný.