Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rozpočet pre zdravotníctvo je neudržateľný, tvrdí združenie

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Súčasný návrh rozpočtu podľa Kataríny Kafkovej, prezidentky Združenia zdravotných poisťovní, iba na papieri presúva zaťaženie na ekonomicky aktívnych obyvateľov.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Rozpočet pre zdravotníctvo tak, ako ho nastavila vláda, je podľa Kataríny Kafkovej, prezidentky Združenia zdravotných poisťovní, reálne neudržateľný.

Otázna má byť najmä reálnosť niektorých rozpočtovaných výdavkov. "Obavy z reálneho plnenia vzbudzujú najmä platby za poistencov štátu," uviedla Kafková. Medzi poistencov, za ktorých platí zdravotné odvody štát, patria dôchodcovia, študenti, či matky na materskej dovolenke a invalidní dôchodcovia.

Poukázala na to, že vláda síce v budúcoročnom rozpočte navrhuje zvýšenie platby za poistenca štátu na 4,25 percenta, na strane druhej má ale medziročne zaplatiť za svojich poistencov o 70 miliónov eur menej. "Nevieme odkiaľ vychádza odhad poklesu poistencov štátu o 200.000. Podľa signálov z priemyslu a zamestnávateľských zväzov sa skôr počíta s rastom nezamestnanosti ako s takto výrazným poklesom, nehovoriac o starnutí obyvateľstva," upozornila Kafková.

Podľa nej vláda nastavuje rozpočtové riziká v aktuálnom návrhu už aj na rok 2014. Pokračovala, že matematika ministerstva, ktorá vychádza z odlevu 200.000 štátnych poistencov, bude mať ďalší vážny dôsledok aj na rozpočet v roku 2014. "V prípade, že uvedení ľudia nebudú ekonomicky aktívni, vznikne pri ročnom zúčtovaní za rok 2013 sekera a vláda bude musieť hľadať ďalšie zdroje, ktorými tento výpadok vykryje," vysvetlila. Trhlina v prepočtoch vlády sa majú naďalej zväčšovať aj pri predpokladanej výške výberu poistného od pracujúcich.

Súčasný návrh rozpočtu podľa Kafkovej iba na papieri presúva zaťaženie na ekonomicky aktívnych obyvateľov. "V konečnom dôsledku, ak budú chýbať zdroje v zdravotníctve, zaplatia to daňoví poplatníci cez dane, z ktorých bude štát, tak ako v minulosti, posielať záchranné balíky do systému," dodáva. Myslí si, že vláda by preto mala začať seriózne riešiť otázku neefektívneho využívania prostriedkov v systéme, napríklad vo verejnom obstarávaní.