Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Objekt v Malackách, kde sa mali vyrábať vakcíny, by mohol slúžiť SAV

Vakcína proti chrípke A(H1N1) Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Mministerstvo zdravotníctva by do konca budúceho roku malo predložiť informáciu o tom, ako bude Slovensko pripravené na pandemickú chrípku.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Rozostavaný objekt v Malackách, v ktorom sa pôvodne počítalo s výrobou pandemických vakcín, by mohol nakoniec slúžiť Slovenskej akadémii vied. O tejto možnosti rokuje Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR so zástupcami SAV. Ako vyplýva z návrhu ďalšieho postupu v súvislosti výrobou vakcín, SŠHR by mala dostať na rokovania viac času. Termín na riešenie má mať do júna budúceho roku.

"Žiadna farmaceutická spoločnosť neprejavila záujem vyrábať pandemickú vakcínu v Malackách," uviedla Martina Lidinská z komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva. Podľa jej slov by náklady na dobudovanie výroby v Šarišských Michaľanoch, kde sa mala stavať v rámci prvého variantu, boli minimálne 21 miliónov eur. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská preto požiada vládu o zrušenie úlohy, ktorá by viedla k výstavbe vakcinačného pavilónu.

Technologické stroje a zariadenia na výrobu pandemickej vakcíny za 7,3 milióna eur sú uskladnené v priestoroch závodov Správy štátnych hmotných rezerv. Ako sa upozorňuje v materiáli, úzka špecializácia predurčuje ich jednoznačné využitie. Pokiaľ by sa ich nepodarilo predať do konca tohto roka, pravdepodobne sa to už nepodarí. Okrem škody by si ďalšie náklady vyžiadala ich likvidácia.

Materiál počíta s tým, že ministerstvo zdravotníctva by do konca budúceho roku predložilo informáciu o tom, ako bude Slovensko pripravené na pandemickú chrípku. "V súčasnosti prebiehajú v Bruseli rokovania o spoločnom nákupe vakcín, keďže však ešte nie je známy ich výsledok, v súčasnosti je predčasné sa vyjadrovať k tomu, ako by spoločný nákup prebiehal," doplnila Lidinská.

Zabezpečenie Slovenska na pandémiu chrípky je úlohou, ktorou sa vláda SR zaoberá už od roku 2001. Výstavbu továrne na pandemické vakcíny v Malackách vlani zastavili.