Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Podľa Lévyovej sestrám už niet čo ponúknuť, stratili motiváciu

Protesty sestier v čiernych tričkách držiace transparenty. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Sestry chcú byť odbornými poradcami k pojednávaniu o zákone.

Bratislava 24. júla (TASR) - Zdravotným sestrám už podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Márie Lévyovej nie je čo ponúknuť.

"Je tu totálna demotivácia, znechutenie a sú tu aj isté obavy, že aj vzťahy na pracoviskách sa neupokoja za týchto podmienok, keď lekári mali od júla navýšené mzdy a sestry mali pozastavený zákon," uviedla po dnešnom stretnutí s predsedom parlamentu Pavlom Paškom za účasti ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej, ktorých na to tiež upozornila.

Situáciu označila z pohľadu sestier za krízovú a verí, že je v záujme vlády aj ministerstva ju upokojiť. Ozrejmila, že predseda Národnej rady SR zatiaľ nebol pre prijatie podnetu ohľadne zákona o mzdách sestier oslovený zo strany Ústavného súdu (ÚS) SR. Sestry chcú byť odbornými poradcami k pojednávaniu o zákone. "Verím, že sa nám podarí zintenzívniť komunikáciu a nájsť riešenie tejto situácie," skonštatovala. Avizovala, že sestry neprestanú so svojimi aktivitami a budú čakať, čo prinesie september. Vtedy by podľa neoficiálnych informácií mal zasadať ÚS SR, priblížila.

Zvyšovanie ceny práce zdravotníkov

Šéfka rezortu zdravotníctva Zvolenská (nominant Smer-SD) považuje to, že Generálna prokuratúra podala podnet na preskúmanie ústavnosti zákona o mzdách sestier a Ústavný súd SR sa s ním tak vážne zaoberal, za zlú prácu svojho predchodcu Ivana Uhliarika (KDH). "Pretože ten zákon javí známky neústavnosti," zdôraznila s tým, že právna norma nebola ani finančne krytá. Ministerstvo zatiaľ čaká na zdôvodnenie rozhodnutia ÚS SR pozastaviť účinnosť spomínaného legislatívneho rámca, aby mohli byť ďalšie kroky v súlade s Ústavou SR, doplnila.

Ministerstvo chce podľa Zvolenskej zatiaľ pokračovať v rozbehnutých krokoch a zvyšovať cenu práce zdravotníkov v nadväznosti na rozpustenie rezervy v štátnom rozpočte. Naďalej žiada, aby sa tieto prostriedky prejavili aj na platoch sestier. "Pretože peniaze odišli," zdôraznila. Poukázala na to, že Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá reprezentuje väčšinu regionálnych nemocníc, prisľúbila, že peniaze z rezervy pôjdu na sestry a nemá dôvod zatiaľ o tom pochybovať. V štátnych nemocniciach zvýšenie prebehlo.