Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Komoru sestier po odchode šéfky dočasne povedie I. Lazorová

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Bývalá prezidentka SKSaPA Lévyová odstúpila z funkcie 22. marca.

Bratislava 24. marca (TASR) – Slovenskej komore sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) bude dočasne šéfovať Iveta Lazorová. Komoru povedie do 22. júna, kedy sa uskutoční snem, na ktorom sa zvolí nový prezident. Lazorová nastúpila do funkcie po tom, čo z nej odstúpila jej predchodkyňa Mária Lévyová.

"V spolupráci s Radou komory sa budeme snažiť presadzovať naše požiadavky z petície, pretože tie neboli ešte doriešené," avizovala svoje najbližšie kroky Lazorová. Medzi opatrenia z petície, za ktoré sa bude zasadzovať, patrí napríklad prepojenie zdravotno-sociálnej starostlivosti. Sestry by chceli participovať na jej príprave. Zároveň je podľa jej slov potrebné vyriešiť otázku domácej ošetrovateľskej starostlivosti či samostatnej praxe pôrodných asistentiek.

Bývalá prezidentka SKSaPA Lévyová odstúpila z funkcie 22. marca. Urobila tak po tom, čo jej decembrové zasadnutie Rady komory vyjadrilo nedôveru. Na margo svojho pôsobenia na čele komory poznamenala, že vždy konala s najlepším vedomím a svedomím.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek je samosprávna stavovská organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou združujúca sestry a pôrodné asistentky. Komora má na výkon svojich úloh zriadených 58 centrálne riadených regionálnych komôr.