Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Smäd nie je dobrým príznakom, ale výkričníkom, varuje lekár

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Už mierna dehydratácia sa prejavuje ako smäd a slabosť, má negatívny vplyv na náladu, kognitívne a motorické funkcie.

Bratislava 31. júla (TASR) - V ľudskom tele sa každý deň vyrobí okolo 2,5 litra tekutín, ktoré sa aj vylúčia močom, potením či dýchaním. Na udržanie rovnováhy treba preto podľa gastroenterológa Miloša Bubána tieto tekutiny dopĺňať. "Smäd nie je dobrým príznakom, pretože to znamená, že už ste dehydratovaný. Človek by mal piť priebežne počas celého dňa," skonštatoval s tým, že smäd je výkričník, že je už neskoro.

Upozornil, že počas vyššej fyzickej aktivity, napríklad pri športovaní, treba piť ešte viac. Príjem tekutín treba zvýšiť aj počas teplých dní, v opačnom prípade môže dôjsť k zníženiu tlaku krvi a ku kolapsu. Najrozpoznateľnejším príznakom dehydratácie je pocit smädu. Ten sa dostaví však až po tom, ako je dehydratované jedno percento telesnej hmotnosti a znižuje sa objem krvi v krvnom obehu.

Už mierna dehydratácia sa prejavuje ako smäd a slabosť, má negatívny vplyv na náladu, kognitívne a motorické funkcie. Pri strate jedného až troch percent telesnej hmotnosti v dôsledku dehydratácie pociťuje človek únavu, bolesť hlavy, bolesti v krku, znižuje sa pozornosť voči vonkajším vnemom a taktiež sa oslabuje aj krátkodobá pamäť. Fyzické príznaky, ktoré svedčia o miernej dehydratácii, sú sucho v ústach a na jazyku, suchá pokožka, zvýšená frekvencia tepu.

Ako poznamenal Bubán, s dodržiavaním pitného režimu mávajú problém najmä starší ľudia, ktorí nepociťujú smäd. Pomôcť môže podľa jeho slov optické pitie - ráno sa nachystajú fľaše, ktoré majú byť do večera prázdne. Odporúča tiež do jedálnička zaradiť viackrát za deň ovocie.

Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov. Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Nápoje by sa mali prijímať pravidelne v menších dávkach, vhodnejšie sú vlažné nápoje.