Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Smer podľahol lobingu a spustil zdražovanie liekov, tvrdí opozícia

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Tibor Bastrnák označil dnešok pre prijatie noviel za ďalší čierny deň pre občanov SR, najmä pre pacientov.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Vládny Smer-SD dnes spustil zdražovanie liekov. Tvrdia to poslanci NR SR za KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd Ivan Uhliarik, Viliam Novotný a Tibor Bastrnák. Zdraženie podľa nich spôsobí dnes schválená zmena cenotvorby liekov a v neprospech pacientov je, ako tvrdia, aj zrušenie vernostného systému v lekárňach.

"Schválenie noviel zákonov o rozsahu a o liekoch znamená to, že lieky budú drahšie. Kľúčové je, že vláda a poslanci Smeru rušia nastavenie liekov na druhú najnižšiu cenu v EÚ, čo bude znamenať, že za lieky zaplatia viac nielen pacienti, ale aj zdravotné poisťovne," vysvetlil na tlačovej konferencii Uhliarik. Dodal, že ak by Smer-SD skutočne chcel znížiť ceny liekov, nastavil by cenu na najnižšiu v EÚ.

Podľa Uhliarika schválené zmeny povedú k tomu, že peniaze zo zdravotných poisťovní pôjdu viac na lieky a menej zostane na zdravotnú starostlivosť pre pacientov a na platy lekárov. Uhliarik vidí za novelami zákonov snahu Smeru-SD dať zarobiť farmaceutickým firmám. "Poslancom Smeru je prednejší zisk farmaceutických spoločností ako ceny liekov pre pacientov," vyhlásil.

Viliam Novotný označil schválené novely za lobistické. Aj on tvrdí, že sú v prospech ziskov farmaceutických firiem a časti lekárnikov. Zdôrazňuje, že právne normy sú v neprospech zdrojov vo verejnom zdravotnom poistení a tiež pacientov, ktorí budú platiť viac. Zároveň nebudú vedieť, na aké zľavy majú nárok.

Novotný poukázal na to, že Smer-SD vymenil vernostný systém, ktorý šetril pacientom peniaze, za systém, vďaka ktorému "môže lekárnik bez akýchkoľvek pravidiel poskytnúť zľavu pacientovi až do výšky 50 % doplatku za lieky na základe svojvôle". Tento systém môže podľa Novotného viesť k zdražovaniu liekov. "Lebo spustí špekulácie farmaceutických firiem o výške ceny a doplatku," upozornil. Poslanec sa tiež obáva nekalej súťaže medzi lekárňami.

Tibor Bastrnák označil dnešok pre prijatie noviel za ďalší čierny deň pre občanov SR, najmä pre pacientov. Zároveň pripomenul, ako Smer-SD odmietol rokovať o petícii za zachovanie vernostného systému, čím odmietol hlas verejnosti. "Sme sklamaní, lebo vidíme, že tu nie je nová politická kultúra. Smer sa nebojí lobistov tejto krajiny, veď zmeny vytvorili pre nich, ale bojí sa hlasu ľudu, lebo nechcel rokovať o tejto petícii," uzavrel.