Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Spor medzi odbormi a malými nemocnicami smeruje asi k dohode

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Mzdy zdravotníkov sa naposledy zvyšovali v roku 2011, pričom tomuto kroku predchádzali niekoľkomesačné rokovania so zástupcami nemocníc.

Bratislava 21. februára (TASR) - Medzi zdravotníckymi odbormi a strednými a malými nemocnicami sa rysuje dohoda o kolektívnej zmluve, ktorá by okrem iného riešila aj rast platov nemocničných zamestnancov. Odbory pôvodne žiadali 10-percentné navýšenie, súčasný kompromisný návrh hovorí podľa šéfa Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZaSS) Antona Szalay o 2,5-percentom raste miezd všetkých zamestnancov, netýkal by sa však tých, ktorým mzdy vlani rástli.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS), ktorá reprezentuje 57 zariadení, Marián Petko pre TASR potvrdil, že na nedávnych spoločných rokovaniach našli s odbormi spoločnú reč a kompromis. "Máme blízko k tomu, aby sme sa dohodli," konštatoval. Priblížil, že v stredu 27. februára bude zasadať Rada ANS, po ktorej bude jasné, ako sa k takémuto návrhu postavia členovia a či sú schopní ho vzhľadom na financie zabezpečiť.

Dohoda medzi odbormi a nemocnicami vzniká po tom, ako v tomto spore rozhodol vlani rozhodca. Vzhľadom na pochybnosti týkajúce sa zákonnosti postupu ANS odporučila svojim členom, aby sa necítili byť viazaní jeho rozhodnutím. Rozhodca rozhodol o navýšení miezd zamestnancov malých nemocníc dvakrát o 2,5 percenta. Prvé zvýšenie sa malo udiať k 1. októbru 2012, druhé od začiatku tohto roku. Odbory pre zamestnancov požadovali na začiatku 10-percentný rast miezd.

Mzdy zdravotníkov sa naposledy zvyšovali v roku 2011, pričom tomuto kroku predchádzali niekoľkomesačné rokovania so zástupcami nemocníc. Odborom sa však ani vtedy s ANS nepodarilo dohodnúť, rokovania sa tak po sprostredkovateľovi dostali tiež pred rozhodcu.

Ten v prípade neštátnych nemocníc rozhodol, že platy zdravotníckych pracovníkov sa majú zvýšiť dvakrát o štyri percentá. ANS však na rozdiel od odborov nepovažovala kolektívnu zmluvu za uzavretú. Po ďalšej sérii rokovaní sa napokon odbory s ANS dohodli na zvýšení základnej zložky mzdy o sumu, akú im umožňuje zvýšenie finančných prostriedkov zo strany poisťovní. Mzdy tak rástli minimálne o 2,5 percenta.