Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pripomíname si Svetový deň boja proti AIDS, vyšetriť sa dá aj anonymne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

O odber krvi na testovanie je možné požiadať aj všeobecného lekára.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Heslom tohtoročného Svetového dňa boja proti AIDS je "Poznaj svoj status". Pri tejto príležitosti Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pripomína možnosť anonymného vyšetrenia anti-HIV protilátok na niektorých svojich regionálnych úradoch. Symbolom svetového dňa je každoročne červená stužka. Jej pripnutím ľudia vyjadrujú solidaritu s osobami, ktoré infekciou HIV alebo ochorením AIDS trpia.

"Skorá diagnostika a včasné začatie liečby znamená pre človeka s HIV infekciou dlhší a kvalitnejší život," pripomína hlavný hygienik SR Ján Mikas. Podľa štatistík úradu počet prípadov nakazených vírusom HIV na Slovensku rastie. Stále však patrí medzi krajiny s najnižším výskytom infekcie. Rastúce číslo oficiálnych prípadov nákazy tiež môže byť spôsobené väčším záujmom o vyšetrenie.

Zo štatistík tiež vyplýva, že od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS v roku 1985 do septembra 2018 úrady zaznamenali 1046 prípadov infekcie vírusom HIV. Z 884 prípadov u občanov Slovenskej republiky sa 783 vyskytlo u mužov a 101 u žien. U 116 osôb prešla HIV infekcia do štádia AIDS. Za toto obdobie 72 ľudí infikovaných HIV zomrelo, z toho 53 v štádiu AIDS.

Vyšetrovanie anti-HIV protilátok ponúkajú Poradne pre problematiku HIV/AIDS pri vybraných regionálnych úradoch verejného zdravotníctva SR, Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave a oddelenia klinickej mikrobiológie nemocníc. O odber krvi na testovanie je možné požiadať aj všeobecného lekára.

Poradne pre problematiku HIV/AIDS sa nachádzajú v Banskej Bystrici, Žiari nad Hronom, Dolnom Kubíne, Liptovskom Mikuláši, Žiline, Trnave, Bardejove, Poprade, Prešove, Svidníku, Košiciach, Trebišove a Nitre. Za minulý rok sa v nich anonymne nechalo vyšetriť 838 ľudí, 918 svoj stav konzultovalo telefonicky.

V Bratislave tiež už rok funguje Checkpoint pre záujemcov o zistenie svojho HIV statusu. Je možné nechať sa tam anonymne, bezplatne a na počkanie otestovať. Zabezpečuje ho občianske združenie Dom svetla Slovensko. "Infekcia HIV síce nie je vyliečiteľná, ale v dnešnej dobe je veľmi dobre liečiteľná. Ľudia s HIV vedú prakticky bežný život. Dôležité je včas začať liečbu. Tá zníži hladinu vírusu na nezistiteľné hodnoty. Úspešne liečený človek je prakticky takmer neinfekčný," hovorí člen združenia Jiří Pavlát.

HIV je vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti, ktorý vyvoláva u človeka stratu imunity voči infekciám a zvyšuje pravdepodobnosť vzniku nádorových ochorení. Terminálnym štádiom HIV infekcie je ochorenie AIDS – syndróm imunitnej nedostatočnosti.