Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Svetový deň populácie sa zameral na problematiku reprodukčného zdravia

Svetový deň populácie Foto: TASR/AP Photo

Pri tejto príležitosti OSN pripravila mnoho podujatí a kampaní zameraných na zdôraznenie skutočnosti, že reprodukčné zdravie zohráva podstatnú úlohu pri vytváraní spravodlivého sveta.

New York 11. júla (TASR) - Univerzálny prístup k zdravotníckym službám v oblasti reprodukčného zdravia je v roku 2012 hlavná téma Svetového dňa populácie, ktorý pripadá na 11. júla. Zdravie ľudí v oblasti reprodukcie predstavuje jadro rozvoja a zároveň podstatu vízie Populačného fondu OSN (UNFPA), aby každé tehotenstvo na svete bolo chcené, aby každý pôrod bol bezpečný a aby sa naplnil potenciál každého mladého človeka, uvádza UNFPA na svojej internetovej stránke.

Máme pred sebou ešte dlhú cestu, pokračuje UNFPA a dodáva: problémy v oblasti reprodukčného zdravia naďalej ostávajú hlavnou príčinou chorobnosti a úmrtnosti žien v plodnom veku na svete. Približne 222 miliónov žien, ktoré by chceli otehotnieť neskôr, nemá prístup k plánovanému rodičovstvu. Takmer 800 žien na svete denne zomiera počas pôrodu. Aj preto je na 11. júla, Svetový deň populácie, pripravených mnoho podujatí a kampaní zameraných najmä na zdôraznenie skutočnosti, že reprodukčné zdravie zohráva podstatnú úlohu pri vytváraní spravodlivého sveta, zdôraznila UNFPA.

Svetový deň populácie sa prvýkrát do kalendára dní OSN dostal v roku 1989, aby sa pripomínal 11. júl 1987: v ten deň počet obyvateľov planéty Zem dosiahol päť miliárd.

O niekoľko rokov neskôr, 12. októbra 1999, sa v sarajevskej nemocnici dve minúty po polnoci narodil chlapček, s ktorým dosiahla svetová populácia šesť miliárd.

Novorodenca s hmotnosťou 3,5 kilogramu priviedla na svet bosnianska prvorodička Fatima Nevičová z mesta Visoko.

Vtedajší generálny tajomník OSN Kofi Annan slávnostne vyhlásil sarajevského novorodenca za pozemšťana s poradovým číslom šiestej miliardy na symbolickom mieste - v Koševskej nemocnici. Práve tá počas bosnianskej vojny v prvej polovici 90. rokov bola miestom, kde sa rodili noví Sarajevčania, aj keď obliehané mesto delostrelecky ostreľovali Srbi.

Svetový deň populácie sa v roku 2011 niesol v očakávaní narodenia sedemmiliardtého človeka na Zemi. Túto udalosť 31. októbra 2011 nahlásili dve mestá v Ruskej federácii - Kaliningrad a Petropavlovsk-Kamčatskij na Ďalekom východe, rovnako aj Filipíny a India. UNFPA vybrala 31. október 2011 za ten deň, keď sa narodí sedemmiliardtý človek na Zemi. Podľa informácií sa ním mal stať chlapec Alexander, ktorý sa ako prvý narodil v Petropavlovsku-Kamčatskom. Pri pôrode mal hmotnosť 3600 gramov, jeho matke Marine Bogdanovej v ten deň odovzdali certifikát o udalosti.

Populačný fond OSN je medzinárodnou rozvojovou organizáciou, ktorá vo svojich aktivitách podporuje právo na zdravie každého jedinca. Jednotlivým štátom a vládam na ich žiadosť ponúka podporu pri používaní faktov o stave populácie, aby mohli formulovať svoje politiky a programy na znižovanie chudoby a na podporu trvalo udržateľného rozvoja.

UNFPA pomáha jednotlivým vládam zbierať, spracovávať a analyzovať demografické údaje, aby správne stanovovali populačnú tendenciu.

Vo svojej práci sa UNFPA riadi aj závermi Medzinárodnej konferencie o populácii a rozvoji (ICPD) z roku 1994 v Káhire. Jej účastníci zo 179 krajín sa zhodli, že treba uspokojiť potreby všetkých ľudí v oblasti vzdelávania a zdravia vrátane reprodukčného zdravia, čo je jednou zo základných podmienok na aplikovanie trvalo udržateľného rozvoja. Delegáti prijali Akčný program na spomalenie demografického vývoja na Zemi na ďalších 20 rokov.