Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Test západných liekov v NDR bol väčší než sa predpokladalo

Foto: TASR/AP

Nové odhalenia vyvolali v Nemecku rozhorčenie. Spolkový poverenec pre spisy Stasi Roland Jahn pre DPA uviedol, že západonemecký farmaceutický priemysel využil autoritárske podmienky v bývalej NDR.

Berlín 13. mája (TASR) - Západonemecké farmaceutické koncerny testovali v minulosti stovky liekov na tisícoch pacientov z vtedajšieho východného Nemecka, často bez toho, aby o tom pacienti vedeli. V dnešnom vydaní o tom informoval spravodajský týždenník Der Spiegel.

Správy o takýchto testoch v nemocniciach v Nemeckej demokratickej republike nie sú nové, konštatovala tlačová agentúra DPA. Už v roku 1991 príslušná komisia skúmala na klinikách vo východnom Berlíne "testy liekov na ľuďoch", uviedlo spolkové ministerstvo zdravotníctva na otázku DPA. Koncom roku 2012 sa v správach médií spomínalo približne 165 štúdií liekov.

Podľa novej správy bol však rozsah testov značne väčší. Der Spiegel píše, že vo viac ako 50 nemocniciach v NDR realizovali na objednávku západonemeckých farmaceutických firiem vyše 600 štúdií liekov. Podali ich celkovo viac než 50.000 ľuďom, pričom za jednotlivé štúdie platili státisíce nemeckých mariek.

Spisy ministerstva zdravotníctva


Správa sa odvoláva na spisy ministerstva zdravotníctva NDR, východonemeckej tajnej služby Stasi a Ústav farmakológie NDR. Viacero testovacích sérií museli podľa nej prerušiť vzhľadom na úmrtia, pričom v niektorých prípadoch skúšali lieky aj na predčasne narodených deťoch či opitých ľuďom v bezvedomí, ktorí nemohli dať svoj súhlas.

Nové odhalenia vyvolali v Nemecku rozhorčenie. Spolkový poverenec pre spisy Stasi Roland Jahn pre DPA uviedol, že západonemecký farmaceutický priemysel využil autoritárske podmienky v bývalej NDR. Podľa jeho úradu existujú podrobné dokumenty o tom, že Stasi dôkladne sledovala vzťahy západonemeckých farmaceutických firiem so zdravotníctvom v NDR, pretože išlo o devízy. Organizácia na pomoc obetiam režimu v NDR kritizovala, že ide o "škandál, keď boli etické zásady očividne plánovane obetované za západné peniaze".

Historik berlínskej univerzitnej nemocnice Charité Volker Hess avizoval preskúmanie záležitosti, varoval však pred unáhlenou škandalizáciou prípadu. Zdôraznil, že nešlo o pokusy na ľuďoch, ale klinické testy liekov uskutočnené podľa bežných pravidiel. Jednou z otázok, ktoré ostáva objasniť, je podľa neho to, či a ako obe strany z testov ekonomicky profitovali, dodáva DPA.