Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Do testovania nových liekov sa vlani zapojilo asi 10-tisíc ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Vývoj nového lieku trvá okolo 14 rokov a stojí v priemere asi dve miliardy amerických dolárov.

Bratislava 14. mája (TASR) - Do klinického skúšania liekov sa zapojilo vlani na Slovensku približne 10.000 ľudí. Celkovo sa u nás uskutočnilo asi 330 klinických štúdií. Farmaceutické firmy mali na tento účel vlani minúť do 26 miliónov eur, za štyri roky to bolo vyše 91 miliónov. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes poskytla Slovenská asociácia farmaceutických spoločností (SAFS), ktorá združuje 16 originálnych výrobcov liekov, teda takých, ktorí realizujú aj výskum nových liekov.

Klinické skúšanie liekov, pri ktorom sa ich účinky testujú na ľuďoch, má podľa Hany Mrázovej z pracovnej skupiny SAFS štyri fázy. V prvej sa testuje znášanlivosť lieku u zdravých ľudí, druhá sa zameriava na chorých pacientov, pričom sa overuje bezpečnosť a účinnosť s cieľom stanoviť vhodnú dávku. Následne sa liek testuje v tretej fáze na väčšom počte ľudí, aby sa zozbieralo čo najviac dôkazov o jeho bezpečnosti a účinnosti. Ďalšie skúmanie prebieha po uvedení do praxe.

"Na prvom mieste je ochrana a bezpečnosť pacienta. Každý pacient musí dať informovaný súhlas. Keby sa jeho zdravotný stav po podaní skúmaného lieku zhoršil, tak treba hneď analyzovať príčinu zhoršenia," povedal profesor Ján Murín, ktorý pracuje na výskumoch v oblasti kardiológie. V klinických štúdiách vidí prínos pre pacientov, lekárov aj štát. S jeho názorom súhlasí aj predseda Správnej rady OZ Slovenský pacient Vladimír Halász.

Vývoj nového lieku trvá okolo 14 rokov a stojí v priemere asi dve miliardy amerických dolárov, priblížila Mrázová. Poznamenala, že pokiaľ by sa neinvestovalo do výskumu liekov, neprichádzali by na trh nové, keďže ich základom je výskum. V súčasnosti je podľa jej slov vývoj liekov ostro sledovanou oblasťou, pričom ju prirovnáva k jadrovému priemyslu. Na Slovensku sa môže liek začať testovať po tom, ako tento plán schváli Štátny ústav pre kontrolu liečiv a nezávislá etická komisia.