Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VIDEO: Izolácia chorých na syfilis v Trebišove zatiaľ nebola potrebná

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Chorobnosť na syfilis je v tomto okrese 16-krát vyššia ako v celej SR.

Trebišov 22. februára (TASR) – Izolácia postihnutých epidémiou syfilisu v Trebišove dosiaľ nebola potrebná. Liečba chorých na túto pohlavnú chorobu prebieha v trebišovskej nemocnici v dennom stacionári, kde navýšili počet lôžok. Po štvrtkovom zasadnutí krízového štábu v Trebišove o tom informoval prednosta okresného úradu Rastislav Petrovič.

"Liečba prebieha u tých, ktorí sa vylustrovali za rok 2017, 2016. Predvádzaní sú príslušníkmi či už mestskej polície alebo Policajného zboru v rámci stacionára. Liek, ktorý je podávaný, je tak účinný, že zatiaľ netreba, aby sa vytvorila zvlášť lôžková časť,"
povedal Petrovič pre novinárov. Nemocnica ani polícia podľa neho na stretnutí neinformovali o prípadoch, že by niekto odmietol ambulantnú liečbu.



V súvislosti s počtom dosiaľ políciou predvedených osôb na doliečenie na základe rozhodnutia regionálneho úradu verejného zdravotníctva Petrovič uviedol, že ide o "v hranici do 20 ľudí".

Na druhom zasadnutí krízového štábu vznikla pracovná skupina z radov poverených zamestnancov jednotlivých inštitúcií ako sú regionálny úrad verejného zdravotníctva, nemocnica, polícia, mesto Trebišov, úrad práce, sociálnych vecí a rodiny a okresný úrad. Cieľom bude koordinovať postup pri riešení epidémie syfilisu. Prvýkrát sa stretne v piatok (23.2.).



Krízový štáb podľa prednostu konštatoval, že v rámci spolupráce zainteresovaných zložiek treba naďalej intenzívnejšie pokračovať v realizácii zákonom stanoveného informačného systému. "Operatívne bude pokračovať u nedoliečených účinná liečba. Verím tomu, že do konca roka tento problém v Trebišove, i keď nie úplne, ale bude vyriešený," povedal. Krízový štáb za účasti zainteresovaných inštitúcií zvolal prednosta prvýkrát 5. februára v súvislosti s riešením medializovaného problému šírenia tejto pohlavnej choroby v meste a okolí.

Chorobnosť na syfilis je v okrese Trebišov 16-krát vyššia ako v celej SR. Epidemiologická situácia vyhodnotená za rok 2017 vykazuje chorobnosť 108,4 prípadu na 100.000 obyvateľov. Ochorenie sa vyskytuje aj vo vekovej skupine do 18 rokov. Problematickou pri šírení tohto ochorenia je trebišovská rómska osada.