Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Týždeň Ligy proti rakovine je zameraný na život pacientov

Ilustračné foto Foto: TASR/ Martin Baumann

Počas Týždňa Ligy proti rakovine sa konajú rôzne sprievodné podujatia ako napríklad prednášky psychológov v Bratislave, Martine a Košiciach, burza oblečenia a odber krvi.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Na Slovensku pribudne každoročne približne 34.000 ľudí s diagnózou rakoviny. V rámci kampane Týždňa Ligy proti rakovine (LPR) o tom informujú zástupcovia ligy. Kampaň sa začala v pondelok (12.11.) a potrvá do piatka (16.11.). Hlavným posolstvom Týždňa Ligy proti rakovine je podľa organizátorov informovať o prežívaní pacientov.

"Každý pacient má individuálne prežívanie a potreby. Pomôcť mu môžete tým, že sa s ním budete rozprávať a podporíte ho tak psychicky, alebo mu pomôžete s každodennými maličkosťami, ktoré ako človek s oslabeným zdravím nezvláda. Ide o aktivity ako pomoc pri upratovaní, postráženie detí, nákup či odvoz do nemocnice," približujú organizátori.

"Onkologické ochorenie je veľkou záťažou, ako fyzickou, tak i psychickou, mení situáciu prežívania a spolunažívania, vyžaduje veľa zmien, adaptácie a prináša mnoho otázok, na ktoré v momente stanovenia diagnózy nie je ľahké nájsť jednoznačnú odpoveď," tvrdí psychologička LPR Andrea Križanová.

Počas Týždňa Ligy proti rakovine sa konajú rôzne sprievodné podujatia ako napríklad prednášky psychológov v Bratislave, Martine a Košiciach, burza oblečenia a odber krvi. Okrem toho LPR už desiaty rok poskytuje služby psychológov. Pre pacientov a ich rodinných príslušníkov sú bezplatné.