Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotnú starostlivosť na bratislavskej neurochirurgii už rieši ÚDZS

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Po ich vyhodnotení v tejto veci Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou rozhodne o ďalšom postupe v súlade s platnou legislatívou.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) si od Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) vyžiadal podklady potrebné "k preskúmaniu dodržiavania štandardného poskytovania zdravotnej starostlivosti". Po ich vyhodnotení v tejto veci rozhodne o ďalšom postupe v súlade s platnou legislatívou. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Andrea Pivarčiová.

"ÚDZS na základe rozhodnutia členov komisie dňa 1. októbra začal vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, v zdravotnej poisťovni Dôvera a v zdravotnej poisťovni Union vykonávať dohľady, ktorých predmetom je vedenie zoznamu a vyraďovanie poistencov čakajúcich na poskytnutie plánovanej zdravotnej starostlivosti na Neurochirurgickej klinike (NCHK) Nemocnice akademika Ladislava Dérera v Bratislave," uviedla Pivarčiová.

Odbornú komisiu zriadil Výbor Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo. Jej úlohou bude preskúmať dodržiavanie štandardného poskytovania odkladnej a neodkladnej zdravotnej starostlivosti na NCHK.

Poslankyňa NR SR Jana Cigániková (SaS) podala pre dianie na neurochirurgii v štátnej nemocnici na bratislavských Kramároch pre dvojaké čakacie zoznamy trestné oznámenie pre všeobecné ohrozenie a podozrenie z neohlásenia trestného činu.

Vedenie UNB situáciu ohľadne "dvojakých čakačiek" začalo riešiť tiež. Rada riaditeľov UNB na neurochirurgii nariadila vykonanie vnútornej kontroly ešte v septembri. Členovia Rady boli vtedy názoru, že primárnu zodpovednosť za existenciu interného zoznamu pacientov čakajúcich na operačný zákrok by mal ako prednosta NCHK prebrať Andrej Šteňo.

Členovia Rady tak isto tvrdili, že o probléme sa dozvedeli až z médií a tiež z písomného oznamu, ktorý im Šteňo adresoval.