Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

I. UHLIARIK: Smer-SD sa rozhodol, že jeho názor je verejným záujmom

Ivan Uhliarik Foto: TASR/Štefan Puškáš

V stredu boli zverejnené výsledky prieskumu, ktorý si dalo urobiť Združenie zdravotných poisťovní.

Bratislava 28. februára (TASR) - Vládna strana Smer-SD a ministerstvo zdravotníctva sa rozhodli, že ich názor je verejným záujmom bez ohľadu na takmer dva milióny ľudí, ktorí sa slobodne rozhodli byť v súkromných zdravotných poisťovniach. Tvrdí to exminister zdravotníctva a poslanec KDH Iva Uhliarik.

"Pýtam sa, na čo sú nám potom voľby, referendá, keď Smer-SD si osobuje právo rozhodovať o všetkom? Ľuďom zostáva jediná istota, a to tá, že Smer-SD si robí, čo chce," dodal Uhliarik.

V stredu (27. 2.) boli zverejnené výsledky prieskumu, ktorý si dalo urobiť Združenie zdravotných poisťovní (ZZP), a z ktorých vyplýva, že väčšina ľudí (85 percent) si želá zachovanie pluralitného systému verejného zdravotného poistenia, teda možnosti výberu zdravotnej poisťovne. Šéfka združenia Katarína Kafková preto tvrdí, že vládu pacient nezaujíma, keďže poistenci jednu zdravotnú poisťovňu nechcú.

"Ja sa veľmi teším, že sa všetci skladáme v dostatočnej miere na zdravotné poistenie na to, aby zdravotné poisťovne na báze tej istej témy robili stále dookola, pomaly každý mesiac prieskum. Možno, že by som privítala, keby urobili prieskum sami u seba doma, prečo tento rok bolo tak veľa podvodne prepoistených práve do súkromných zdravotných poisťovní," reagovala šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Ministerka tvrdí, že plánovaná zmena nebude pre klientov súkromných poisťovní v reálnom živote znamenať nič. "Nebudú nikam musieť ísť, nič vymeniť, rovnako ako budú dostávať zdravotnú starostlivosť u svojho lekára," zdôraznila. Na margo prieskumu ešte podotkla, že jeho vzorka bola reprezentatívna asi tak ako ona sama.