Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zomrel chirurg a exminister zdravotníctva Emil Matejíček

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V roku 1988 uskutočnil Emil Matejíček prvú transplantáciu obličiek v Košiciach.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Vo veku 93 rokov zomrel akademik, chirurg, bývalý rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach a exminister zdravotníctva Emil Matejíček. Informovala o tom dnes hovorkyňa UPJŠ Jaroslava Oravcová.

Emil Matejíček sa narodil 5. januára 1920 v Púchove. Medicínu študoval na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a Lekárskej fakulte Karlovej Univerzity v Prahe. Jeho práca v oblasti transplantácie orgánov a revaskulizácie myokardu bola podľa Oravcovej v tom čase priekopnícka. V roku 1960 ako prvý lekár na Slovensku dosiahol titul doktor lekárskych vied.

V rokoch 1972 - 1986 vykonával funkciu ministra zdravotníctva Slovenskej republiky. "Mal veľké zásluhy na budovaní nemocničnej, ambulantnej a kúpeľnej starostlivosti v jednotlivých regiónoch Slovenska. V pozícii ministra zdravotníctva sa zaslúžil o pokračovanie a dokončenie výstavby Fakultnej nemocnice s poliklinikou a budovy Lekárskej fakulty UPJŠ na Triede SNP 1.," uviedla Oravcová.

Zosnulý Matejíček sa aktívne pričinil o vytvorenie Neurochirurgickej kliniky, Kliniky úrazovej chirurgie a plastickej chirurgie a zriadenie transplantačného centra. V roku 1988 uskutočnil prvú transplantáciu obličiek v Košiciach.

Za dlhoročnú prácu v chirurgických spoločnostiach mu bolo udelené čestné členstvo Československej chirurgickej spoločnosti, Českej lekárskej spoločnosti JEP a bol zvolený za čestného člena viacerých zahraničných chirurgických spoločností. Za rozvoj chirurgie mu bol udelený Pribinov kríž II. triedy.

Podľa dekana Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach Leonarda Siegfrieda sa akademik Emil Matejíček zapísal zlatými písmenami do histórie UPJŠ a jej Lekárskej fakulty. "Profesora Matejíčka považujem za významnú osobnosť slovenského zdravotníctva, a keďže stál pri zrode nového nemocničného komplexu a budovy lekárskej fakulty na Triede SNP 1, zanechal okrem vynikajúcej práce lekára, vedca a pedagóga svoju nespochybniteľnú pečať aj ako manažér," povedal Siegfried.