Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počet kolapsov ubúda, množia sa úrazy z letných aktivít

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Horúčavy komplikujú zdravotný stav chronicky chorým ľuďom. Najhoršie znášajú horúčavy pacienti s kardiologickými, neurologickými, dýchacími a psychickými ochoreniami.

Bratislava 21. júna (TASR) - Centrálne príjmy Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) naďalej zažívajú v dôsledku horúčav nápor pacientov.

Dnes síce skolabovalo menej ľudí ako v predošlé dni, ale pribúdajú pacienti so zhoršenými chronickými ochoreniami, opití ľudia a zranení z typických letných aktivít. TASR o tom informovala hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská.

"Dnes do 15.00 hodiny evidujeme 20 kolapsových stavov z priameho pobytu na slnku, v prehriatom priestore a z nedostatku tekutín, čo je porovnateľný údaj s utorkom (18. 6.)," povedala hovorkyňa. Dodala, že vo štvrtok za rovnaký čas skolabovalo až 35 ľudí, čo bolo doterajšie maximum tejto sezóny.

Medzi skolabovanými ľuďmi sa podľa Stano Maťašovskej čoraz častejšie začínajú objavovať osoby pod vplyvom alkoholu. "Centrálne príjmy hlásia aj nárast úrazov z letných aktivít, dominujú zlomeniny. Zaznamenali sme aj prvý prípad vážneho zranenia chrbtice a hlavy zo skoku do bazéna," povedala.

Ďalej uviedla, že horúčavy komplikujú zdravotný stav chronicky chorým ľuďom. Najhoršie znášajú horúčavy pacienti s kardiologickými, neurologickými, dýchacími a psychickými ochoreniami. Počet pacientov dovezených rýchlou zdravotnou pomocou stúpol takmer o polovicu oproti priemeru, uzavrela hovorkyňa.