Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

UNLP a maďarské nemocnice budujú telemost v prospech pacientov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Najdrahšou položkou projektu bolo obstaranie vysokorýchlostného systému PACS. Ide o digitálny elektronický systém pre správu, archiváciu a komunikáciu obrazovej informácie v zdravotníctve.

Košice 19. marca (TASR) - Košická Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) v spolupráci s maďarskými nemocnicami realizuje projekt vytvorenia telerádiologického a telekonzultačného systému v oblasti Košíc a Miškolca. Projekt je súčasťou operačného programu cezhraničnej spolupráce SR a Maďarska, celkový rozpočet je 387.730 eur, z toho pre UNLP je určených 133.084 eur.

Najdrahšou položkou projektu bolo obstaranie vysokorýchlostného systému PACS. Ide o digitálny elektronický systém pre správu, archiváciu a komunikáciu obrazovej informácie v zdravotníctve. "Pod komunikáciou rozumieme prenos po miestnej alebo vzdialenej sieti i sprístupnenie a zobrazenie digitálnych snímok ako obrázkov na vhodnom zobrazovacom zariadení. Zavedenie PACS má prínosy v liečebno-preventívnej, ako aj v ekonomickej oblasti a umožňuje oveľa rýchlejšiu a lepšiu diagnostiku. Odbúraním potreby skladovania a distribúcie klasického filmového materiálu sa zároveň zníži administratívna náročnosť na zdravotnícky personál a zlepší sa dostupnosť k zdravotnej dokumentácii," vysvetlil námestník riaditeľa UNLP pre technicko-prevádzkový úsek Branislav Ropek.

PACS zakúpený v rámci projektu je nainštalovaný, plne funkčný a slúži potrebám nemocnice. Prenos záznamov medzi poskytovateľmi zdravotníckej starostlivosti je chránený šifrovaním, takže údaje pacientov sú chránené voči zneužitiu alebo pozmeňovaniu neautorizovanou osobou.

Telemedicína na oboch stranách hranice pomáha vytvárať spoločnú oblasť poskytovania zdravotnej starostlivosti. Pre pacientov projekt poskytuje adekvátnejšiu starostlivosť, zníženie cestovných nákladov a skrátenie času diagnostikovania. Lekárom umožňuje rýchlejšiu vzájomnú konzultáciu na diaľku, čím získajú čas na záchranu života. "Na našich zjazdovkách sa lyžuje mnoho maďarských lyžiarov. Naopak, maďarské kúpaliská sú plné Slovákov. Je preto dôležité mať prístup k starším diagnózam, snímkam a liečbe ošetrovaného pacienta z druhej strany hranice. Na základe týchto informácií vieme pacienta vhodnejšie ošetriť a až potom zabezpečiť jeho presun do domovskej nemocnice. Postupne sa vytvoria spoločné spádové oblasti, znížia sa bariéry pri prístupe k zdravotnej starostlivosti a posilnia sa cezhraničné partnerstvá," konštatoval riaditeľ UNLP Ladislav Rosocha.

Pre riadiacich pracovníkov v zdravotníctve projekt poskytuje možnosť odbornej spolupráce, výmenu skúseností, lepšie organizovanie starostlivosti a lepšie využitie zariadení. Konzultácie on-line podľa riaditeľa pomáhajú zdieľaniu vedomostí a výmene skúseností medzi odborníkmi najmä v oblasti urgentnej medicíny.

Projekt prebieha v úzkej odbornej spolupráci partnerov v oblasti medicíny a informatiky. Na jeho príprave spolupracujú Fakultná nemocnica Borsod-Abaúj-Zemplén v Miškolci, košická UNLP, Spoločná Alžbetina Nemocnica v Sátoraljaújhely a Nemocnica Almási Balogh Pála v Ózde. Prvé dva subjekty sú hlavnými partnermi, ktoré majú úlohu telemedicínskeho a telekonzultačného centra. Do projektu vstupovala ako jeden z partnerov i Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ), ktorá však z neho vlani v lete odstúpila. Financie a úlohy, ktoré jej pôvodne patrili, si rozdelili medzi seba ostatní projektoví partneri. Okrem zmien, ktoré nastali v prerozdelení financií medzi projektových partnerov, predĺžil sa aj čas realizácie projektu o štyri mesiace.

Realizujú sa už pravidelné telekonferenčné stretnutia, na ktorých lekári z oboch strán hraníc konzultujú zaujímavé prípady hlavne z oblasti neurológie. Podľa hovorkyne UNLP Ladislavy Šustovej preposielanie anonymizovaných dát pomocou PACS funguje bez problémov, pri problematických prípadoch je možné konzultovať stav pacienta priamo bez prevozu a časových zdržaní.

Projekt je financovaný Európskym fondom regionálneho rozvoja, štátnym rozpočtom a vlastnými zdrojmi prijímateľov.