Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V horúčavách treba dbať na hygienu a správne skladovanie potravín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v lete vzniká veľa ochorení z pokazených jedál.

Bratislava 26. júla (TASR) - Horúčavy môžu prispieť k vzniku nepríjemných ochorení zažívacieho traktu. Predísť im možno dodržiavaním hygieny pri príprave jedál, správnymi technologickými postupmi a správnym skladovaním.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v lete vzniká veľa ochorení z pokazených jedál. Nahrávajú tomu kontaminované suroviny, nedodržanie správnej technológie, ale i zlé skladovanie surovín a hotových pokrmov. Jún, júl a august sú obdobím s najvyšším počtom ochorení na salmonelózu.

"Príčinou môže byť aj mäso pripravené vonku na grile. Pri grilovaní dbajte na správnu prípravu – mäso nakrájajte na tenšie plátky alebo menšie kúsky a naklepte ho, odstráňte z neho kožu i tuk a pečte ho na hliníkovej fólii," radia pracovníci úradu. "Grilujte pri miernejšej teplote tak, aby bolo mäso menej spálené na povrchu, ale prepečené aj v strednej časti," doplnili. Zažívacie ťažkosti môžu spôsobiť aj nedostatočne tepelne upravené potraviny. Okrem dodržiavania osobnej hygieny treba pri grilovaní používať čisté náčinie a utierky, myslieť na ochranu jedál pred hmyzom a pokrm skonzumovať čo najskôr.

"Ochorenia prenášané potravinami postihujú najmä tráviaci systém. Najčastejšie spôsobujú hnačky, bolesti brucha, zvracanie, niekedy aj vysokú teplotu," pripomína hlavný hygienik SR Ján Mikas. Nepríjemnosti zväčša o niekoľko dní pominú, no v niektorých prípadoch môžu mať ochorenia komplikovaný priebeh. Mikas upozornil na to, že väčšinou sa prenášajú kontaminovanými potravinami, najmä mäsom a mäsovými výrobkami, vajcami alebo výrobkami z nich a tepelne nespracovanými mliečnymi výrobkami. Kontaminované však môžu byť aj iné druhy potravín, napríklad nedostatočne umytá zelenina a ovocie.

"Ochorenia najčastejšie vyvolávajú baktérie prežívajúce v potravinách, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované alebo sú nesprávne uskladňované," dodal Mikas.