Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Austrálii zostavili cvičenie, ktoré má znížiť riziko vzniku rakoviny

Ilustračné foto. Foto: TASR/Andrej Galica

Cvičenie má 2 režimy.

Melbourne 7. júna (TABLET.TV) – Lekári Klinickej onkologickej spoločnosti v Austrálii predstavili cvičebný program, ktorý má pomôcť onkologickým pacientom v boji proti rakovine. Spolu s lekármi majú pravidelne cvičiť, vďaka čomu môžu nad rakovinou vyhrať alebo v lepšom prípade jej úplne predídu. Informovala o tom agentúra AP.

"Cvičenie znižuje riziko rakoviny o 25-30 percent a zároveň tiež znižuje riziko úmrtia na rakovinu prsníka, prostaty a hrubého čreva o 25-40 percent," spresnila fyziologička Prue Cormieová. Cvičenie má 2 režimy. Zahŕňa 150-minútové tréningy s miernou intenzitou alebo 75-minútové cvičenia ako aerobik, pešia turistika, klasický beh, bicykel či plávanie. Cvičenie proti rakovine podporilo už 25 svetových zdravotníckych organizácií.



Vyskúšala si ho aj 33-ročná Nicole z Austrálie. "Diagnostikovali mi agresívnu rakovinu čriev už v pokročilom štádiu. Rakovina sa mi ale rozšírila aj do iných častí tela, vrátane pečene, lymfatických uzlín a pľúc. Vďaka cvičeniu som chemoterapiu zvládla po vlastných, absolvovala som ich celkom 20. Moji lekári mi potom povedali, že výsledky sú úžasné," uviedla v tejto súvislosti 33-ročná Austrálčanka.

Austrálski lekári sa domnievajú, že staromódne postupy pri liečbe rakoviny treba nahradiť modernými, a že odpočinok na lôžku dnes liečbu nepodporuje, zatiaľ čo primerane ťažká činka v rukách áno.