Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V bardejovskej nemocnici uviedli do prevádzky nový mamograf

Mamograf Foto: TASR/Ján Siman

Zariadenie nemocnice si dnes prezrela aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Bardejov 16.júla (TASR) – Nemocnica s poliklinikou Sv. Jakuba (NsP) v Bardejove n. o. dnes slávnostne uviedla do prevádzky nový digitálny mamograf, ktorý umožní zvýšiť kvalitu vyšetrenia prsníka a rovnako skráti čakacie doby pre pacientky.

Moderne zariadené pracovisko na oddelení rádiológie si dnes prezrela aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

"Dôležité je, že ide o prístroj, ktorý môže zachrániť mnoho ľudských životov a pevne verím, že prinesie Bardejovu naozaj kvalitnú diagnostiku," povedala Zvolenská.

Riaditeľ NsP Marián Petko uviedol, že do zakúpenia tohto prístroja nemocnica investovala 216.000 eur a ďalšie peniaze investovali do stavebných úprav. Okrem toho NsP zabezpečila vyškolenie lekárov i ostatného zdravotníckeho personálu.

Primár Rádiologického oddelenia Andrej Havrilla vysvetlil, že v porovnaní s doterajšími zariadeniami na skríning prsníkov umožňuje presnejšiu diagnostiku a jednoduchšiu manipuláciu a okrem toho výrazne sa skráti aj čas vyšetrovania. Dodal, že na starom prístroji denne vyšetrili v priemere 15 žien denne.

"Na tomto naša cieľová hranica je minimálne 30 žien denne. Tým pádom dôjde k skráteniu čakacej doby. Veľkou výhodou tohto prístroja je predovšetkým, že má o 50 percent nižšiu radiačnú záťaž pre vyšetrované ženy," konštatoval primár.

Tu bude player


Pripomenul, že takáto nová technológia je dnes už štandardnou výbavou vo vyspelých krajinách. Podľa neho sa doteraz na vyšetrenie prsníka čakalo približne šesť týždňov, teraz plánujú skrátiť dobu na asi na 10 dní.

Havrilla vysvetlil, že po prvý raz prebieha skríning, diagnostika aj 3D tomosyntéza na digitálnej platforme. Výhodou je však aj detailný obraz, čo umožňuje odhaliť nádory vo veľmi skorom štádiu. Nový prístroj je navyše vybavený selénovým detektorom, ktorý je schopný odhaliť aj malé objekty s nízkym kontrastom.

Tu bude player



Nemocnica je spádovým zdravotníckym zariadením pre oblasť, kde žije zruba 150.000 ľudí. Vedenie predpokladá, že vyšetrenie na tomto prístroji budú využívať pacientky z okresov Bardejov, Svidník, Stropkov, prípadne zo Starej Ľubovne.

Ministerka zdravotníctva si potom v sprievode riaditeľa nemocnice prezrela aj ďalší pavilón v areáli zdravotníckeho zariadenia, ktorý prechádza rozsiahlou rekonštrukciou.