Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Slovenskej národnej galérii štartuje Valentínska kvapka krvi

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Valentínska kvapka krvi v SNG je súčasťou celoslovenskej kampane SČK, ktorá má tento rok heslo Lásku máme v krvi.

Bratislava 14. februára (TASR) - V Slovenskej národnej galérii (SNG) sa začala Valentínska kvapka krvi.

Verejnosť a zvlášť priaznivci umenia majú možnosť prejaviť ľudskosť, urobiť dobrý skutok a v Berlinke na Námestí Ľ. Štúra 4 v Bratislave darovať najvzácnejšiu tekutinu.

Odber krvi uskutočňuje mobilná jednotka Národnej transfúznej služby SR. Pre všetkých darcov pripravila SNG špeciálnu akciu - aktuálne prebiehajúcu výstavu Krv, ktorá je sprístupnená aj mimo otváracích hodín pre verejnosť. Darcovia si ju môžu pozrieť do 20.00 hodiny bez nároku na vstupné. Samotné darovanie krvi potrvá do 12.00 hodiny.

Spoluorganizátorom akcie je Slovenský Červený kríž (SČK). Ten upozorňuje, že krv môže darovať každý, kto má vek od 18 do 60 rokov a váži viac ako 50 kg. Či sú záujemcovia vhodnými darcami, si môžu preveriť na stránkach www.redcross.sk/co-robime/darovanie-krvi/postup-a-pravidla-ako-darova t-krv/.

Valentínska kvapka krvi v SNG je súčasťou celoslovenskej kampane SČK, ktorá má tento rok heslo Lásku máme v krvi. Dokáž to aj ty! Začína sa presne na Valentína a potrvá do prvého jarného dňa 21. marca. Zameraná je na oslovovanie darcov krvi hlavne z radov mladých ľudí, ale aj rodinných príslušníkov. Cieľom kampane je šíriť myšlienku darcovstva krvi, najmä výchovou k darcovstvu krvi.

Táto náborová kampaň je druhou najväčšou kampaňou, ktorú organizuje SČK v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúziologickými oddeleniami nemocníc. Aj tento rok sa do Valentínskej kvapky krvi výrazne zapoja študenti stredných a vysokých škôl, zamestnanci mnohých firiem a organizácií a ďalšia verejnosť.

Červený kríž pripomína, že krv môžu darovať nielen počas kampane a na mobilných odberoch, ale tiež denne na pracoviskách Národnej transfúznej služby, či na hematologicko-transfúziologických oddeleniach nemocníc počas odberových dní.