Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Štartuje Valentínska kvapka krvi

Darcovstvo krvi Foto: TASR/Henrich Mišovič

Červený kríž však upozorňuje darcov, že krv môžu darovať nielen počas kampane a na mobilných odberoch, ale tiež denne na pracoviskách Národnej transfúznej služby

Bratislava 13. februára (TASR) - Aj tento rok na Valentína spúšťa Slovenský Červený kríž Valentínsku kvapku krvi.

Celoslovenská kampaň potrvá do prvého jarného dňa 21. marca. Vlani sa do kampane zapojilo vyše 24.000 darcov, z čoho viac ako 4700 ľudí darovalo prvýkrát v živote.

Kampaň odštartuje štvrtkový (14. 2.) odber krvi v Slovenskej národnej galérii (SNG) v bratislavskom Esterházyho paláci na Námestí Ľ. Štúra. Pre všetkých, ktorí prídu darovať krv práve do galérie, bude sprístupnená už od rána aktuálne prebiehajúca výstava SNG pod názvom Krv, a to bezplatne. Odber krvi bude prebiehať od 8.00 do 12.00 h.

Heslom tohtoročnej kampane je Lásku máme v krvi. Dokáž to aj ty! "Celoslovenská kampaň je zameraná na oslovovanie darcov krvi hlavne z radov mladých ľudí ale aj rodinných príslušníkov," uviedla Silvia Kostelná zo SČK. Cieľom kampane je šíriť myšlienku darcovstva krvi, najmä výchovou k darcovstvu krvi. "Táto náborová kampaň je druhou najväčšou kampaňou, ktorú organizuje Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúziologickými oddeleniami nemocníc," dodala Kostolná. Aj tento rok sa do Valentínskej kvapky výrazne zapoja študenti stredných a vysokých škôl ako aj zamestnanci mnohých firiem a organizácií a ďalšia verejnosť.

Červený kríž však upozorňuje darcov, že krv môžu darovať nielen počas kampane a na mobilných odberoch, ale tiež denne na pracoviskách Národnej transfúznej služby, či na hematologicko-transfúziologických oddeleniach nemocníc počas odberových dní.