Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vedci z STU vyvinuli bionáhrady ľudskej kože

Profesor Dušan Bakoš z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU Foto: STU

Tím profesora Bakoša sa v súčasnosti zaoberá aj výskumom dočasného kožného krytu na báze nanovlákien.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Náhrady kože, ktoré vytvorili vedci z bratislavskej Slovenskej technickej univerzity (STU), už prešli klinickými štúdiami na Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Univerzitnej nemocnice v Ružinove.

Tím profesora Dušana Bakoša z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU vytvoril náhrady kože, ktoré sú založené na biomateriáloch. Podstatnou zložkou je kolagén a kyselina hyaluronová. Ide o látky prítomné v ľudskom tele, kyselina hyaluronová je prítomná v medzibunkovom priestore, v kĺboch a má hojivé vlastnosti. Rovnako tak kolagén, u neho vedci upravujú koncové väzby tak, aby sa predišlo imunitnej reakcii organizmu. "Používame syntetickú trojrozmernú matricu z prírodných polymérov - kolagén, hyaluronan či elastín a vytvárame 'lešenie', na ktorom sa kultivujú vlastné bunky pacienta. Ide vlastne o náhradu dermy, na ktorej sa pri hojení vytvorí nová vrchná vrstva kože – epiderma," vysvetľuje profesor Bakoš.

Ako TASR informovala Andrea Hajdúchová z STU, výskum čaká na ďalšie využitie v praxi. Podľa vedcov by sa takto dali vytvoriť biosyntentické náhrady kože, kostí, chrupaviek či tkanív. Vedci pod vedením profesora Bakoša vyvinuli aj kostné náhrady, ktoré našli uplatnenie v praxi, predovšetkým v zubnej chirurgii. "Aj v tomto prípade ide o biomateriál, ktorý ľudské telo prijíma bez imunitnej reakcie," dodala Hajdúchová.

Tím profesora Bakoša, predovšetkým doktorandka Miroslava Vitteková, sa v súčasnosti zaoberá aj výskumom dočasného kožného krytu na báze nanovlákien. Tento dočasný kožný kryt by slúžil na okamžité, ale dočasné prekrytie rozsiahlych popálením. Na takéto dočasné prekrytie sa v súčasnosti používajú upravené prasacie kože a kože z mŕtvol. Tento výskum je v súčasnosti vo fáze overovania v laboratóriu na živých bunkách.